Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Agyonlőtték az egyik legnépszerűbb svéd rappert Stockholmban


Einár fellépése Stockholmban 2019. szeptember 27-én
Einár fellépése Stockholmban 2019. szeptember 27-én

Agyonlőtték Einárt, az egyik legnépszerűbb svéd rappert Stockholmban, ami ismét ráirányította a figyelmet az országban az utóbbi években egyre erőszakosabbá váló bandaháborúkra.

A 19 éves Nils Grönberggel a svéd főváros Hammarby Sjöstad nevű előkelő negyedében végeztek több lövéssel csütörtök éjszaka. Eddig senkit nem vettek őrizetbe a történtekkel kapcsolatban.

Egy hasonló incidens során Einárt tavaly rivális rapperek elrabolták és megverték. Emiatt több embert, köztük Yasin Bynt, egy másik rendkívül sikeres svéd zenészt börtönbüntetésre ítéltek.

„Kioltottak egy fiatal életet. Tisztában vagyok vele, hogy ez mit jelentett számos fiatal számára. Tragédia” – mondta Stefan Löfven miniszterelnök a helyi médiának.

Johan Forsell, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Mérsékelt Párt szóvivője leszögezte, hogy ideje véget vetni a bandaháborúknak. „Rég magunk mögött hagytuk azokat a határokat, amelyek még elfogadhatók egy civilizált országban. Tettekre van szükség, nem szavakra” – szögezte le.

A fiatal férfinak már 16 évesen elindult a karrierje, 18 évesen vált széles körben ismertté The Cat in the Neighbourhood című dalával, négy albumot adott ki és számos szakmai díjat elnyert. De nemcsak a popzene, hanem a bandák világában is hírnevet szerzett magának.

A skandináv országban egyre gyakoribbak a bandák közötti erőszakos konfliktusok. A fegyveres bűncselekmények számát tekintve Svédország két évtizeddel ezelőtt még az európai országok listájának végén állt, mára azonban az első helyek egyikére tornászta fel magát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG