Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aki szavazna, ma még megteheti, zárul az előválasztás első fordulója


A második forduló október 4. és 10. között lesz, akkor már csak három miniszterelnök-jelölt közül lehet választani.
A második forduló október 4. és 10. között lesz, akkor már csak három miniszterelnök-jelölt közül lehet választani.

Zárul az ellenzéki előválasztás első fordulója, az, aki szeretne szavazni, szeptember 28-án kedden még megteheti. Az Országos Előválasztási Iroda adatai szerint 570 ezernél többen voksoltak eddig. A második fordulót október 4. és 10. között tartják.

Az elmúlt napokban folyamatosan mérséklődött a szavazók száma, míg vasárnap mintegy 75 ezren voksopltak, addog szeptember 27-én, hétfőn mintegy 57 ezren szavaztak. Az Országos Előválasztási Iroda adatai szerint eddig összesen 570 ezernél is többen voksoltak.

A Szabad Európa nagyinterjúkban mutatta be az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, foglalkozott az ellenzék számára nyerhető körzetekkel és követte az előválasztás fejleményeit. Ezeket a cikkeket ide kattintva megtalálja.

Meddig lehet szavazni?

Az előválasztás első fordulója hivatalosan szeptember 28-án este 8 órakor zárul, de csakúgy, mint más választásoknál, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) is alkalmazza a sorban állási szabályt, vagyis az, aki este 8-kor még a sorban vagy online várakozik a szavazásra, voksolhat.

Online este negyed kilencig lehet regisztrálni a szavazásra. Akinek ekkor van sikeres regisztrációja, olyan mintha sorban állna. Az online szavazás tehát akkor zárul, amikor az utolsó sorban álló videós azonosítása is megtörténik és ő is leadja a szavazatát.

Mikor lesz eredmény?

Az ellenzéki előválasztáson leadott szavazatokat szeptember 29-én, szerda reggel kezdik összeszámolni. A képviselőjelölti eredményeket a tervek szerint a nap folyamán folyamatosan közli az OEVB, a miniszterelnök-jelölti választás eredménye szerdán késő délutánra várható.

Az előválasztás hivatalos eredményére ugyanakkor még napokig várni kell, hiszen a jelöltek az eredmény ellen három napig fellebbezhetnek A jelölteknek ezután még három napjuk lesz fellebbezni a döntés ellen, a hivatalos végeredményt csak ezután közlik.

Mikor lesz a második forduló?

A második forduló az eredeti tervek szerint október 4. és 10. között lesz, de a Népszava értesülése szerint ez akár egy hetet is csúszhat, mert a szavazólapok nyomtatásához és kiszállításához is több idő kell.

A második fordulóban a legtöbb voksot szerzett három miniszterelnök-jelöltre lehet szavazni. Az viszont már az első fordulóban eldől, hogy ki lesz az ellenzék közös jelöltje az ország 106 választókerületében jövő áprilisi országgyűlési választásokon.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG