Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akkor is kormányozna a Fidesz 2060-ig, ha szétesne az EU; nincs felelőse az állami propagandának az MTVA-ban


A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban tudatosan nevel ki egy új generációt a Fideszben, akiknek 2030 után akár 2060-ig is el kell tudniuk vezetni az országot.
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban tudatosan nevel ki egy új generációt a Fideszben, akiknek 2030 után akár 2060-ig is el kell tudniuk vezetni az országot.

Senki nem felelős a közmédiában elhangzottakért, pedig az MTVA többször is hangoztatta: a BBC etikai kódexe alapján működnek. Orbán Viktor szerint az ukrajnai háború akár 2030-ig is eltarthat, szerinte addigra szét is eshet az EU. Az EP kimondta, hogy Magyarország nem teljesértékű demokrácia többé, hanem hibrid rezsim. Hiába fenyegette meg a tankerület folytatja a tiltakozást a Vörösmarty Gimnázium pedagógusa. Hazájában üldöznék a vallása miatt, Magyarországon ő üldözi a bűnelkövetőket. Ezek voltak a legfontosabb cikkeink a héten.

Orbán Viktor szerint 2030-ra át kell gondolnunk az uniós tagság értelmét

Ősszel megpróbálja megakadályozni, hogy az Európai Unió újabb hat hónappal meghosszabbítsa az Oroszország elleni szankciókat, a Fidesz új generációjának akár 2060-ig képesnek kell lennie kormányozni, hamarosan újabb családtámogatási intézkedéseket jelentenek be – a Szabad Európa több résztvevővel beszélve részleteket tudott meg Orbán Viktor kötcsei beszédéből.

A Szabad Európa több neve elhallgatását kérő fideszes politikussal is beszélt Orbán Viktor szűk körben elhangzott kötcsei beszédéről. A beszéd egyik legfontosabb eleme az Ukrajnában zajló háború volt, ami a miniszterelnök szerint 2030-ig is velünk maradhat, és Ukrajna jelentős területeket veszíthet.

A forrásaink szerint a kormányfő legfontosabb gondolatmenete az volt, miszerint 2030-ra széteshet az eurózóna és akár maga az Európai Unió is. Orbán Viktor meglátása szerint 2040-re a francia városokban többségben lesznek a muzulmán bevándorlók, és ez akár más uniós nagyvárosokban, fővárosokban is megtörténhet. Ebben az esetben viszont át kell értékelni kapcsolatainkat ezekkel a fővárosokkal, hiszen kérdés, mennyire lehet európainak nevezni azt az országot, amelyikben az őshonos európai nemzetrészek néhány településre, kisebbségbe szorulnak.

A kormányfő szerint viszont a visegrádi négyek viszont erős hatalmi központ lesz addigra. 2030-ra a V4-ek nettó befizető tagállammá válnak és Orbán Viktor szerint ekkor el kell gondolkodni az EU-tagság értelmén is. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban tudatosan nevel ki egy új generációt a Fideszben, akiknek 2030 után akár 2060-ig is el kell tudniuk vezetni az országot.

Izomból tolt propaganda felelősség nélkül

Úgy tűnik, senki nem felelős a közmédia tartalmaiért, és a Médiatörvényben megfogalmazott követelmények be nem tartását sem lehet senkin számonkérni. Még azt is titkolják, ki az a személy, aki a közszolgálati média nevében teljesen szabad kezet ad az MTVA-nak, amely a törvény szerint nem köteles megfelelni a közszolgálatiság követelményeinek.

Pereltünk, nyertünk és másfél év után kiadta a Duna Médiaszolgáltató azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderült: senki sem felelős azért, ami a közmédia műsoraiban elhangzik.

Úgy tűnik, a közszolgálati médiaszolgáltató nem vár el semmit a műsorok gyártójától, senki nem felügyeli, hogyan hasznosul az arra elköltött 130 milliárd forint közpénz.

„Ez végtelenül abszurd. Még a közpénzek felelős elköltésére amúgy sem érzékeny NER estében is kirívó, hogy csak ennyi dokumentum szabályozza a Duna és az MTVA viszonyát”

– mondta Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző kutatója, amikor megmutattuk neki a kiperelt dokumentumokat.

Pedig a Médiatörvény egyértelműen fogalmaz, amikor felsorolja, melyek a közszolgálati média feladatai. Egyebek mellett a közmédia feladata „a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”, és „az egyes eltérő vélemények ütköztetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulás”. Arról, hogyan sérülnek ezek az elvek a közmédiánál, többször is írtunk (például ebben a kétrészes cikksorozatban).

A hazájában üldöznék, Magyarországon ő üldözi a bűnelkövetőket

Sikeres fogorvos, Budapesten saját rendelője van, de igazságügyi fogorvosszakértő is. Dolgozik az Interpolnak és a magyar rendőrségnek. Rendőröket képez ki, gyilkossági, nemierőszak- vagy gyerekbántalmazási ügyekben segít a harapásnyomok vizsgálatával kézre keríteni az elkövetőket, vagy épp tömegszerencsétlenségek áldozatait azonosítja a foguk alapján, mint ahogy tette ezt a Hableány-katasztrófa esetében. Azért csinálja, amit csinál, hogy így szolgálja a társadalmat, mert ezt követeli meg tőle az igazságérzete. Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvosszakértő Ausztriában nőtt fel, ahol gyerekként sokszor megkülönböztetésben volt része. A családja Iránból menekült el, már aki tudott, a nagynénjét kivégezték, mert bahái vallású.

Az ember veszélyesebb az állatnál, mert utóbbi ösztönből működik, előbbi szabad akaratából bántja embertársát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:23:17 0:00

„A családom, a nagyszüleim, a rokonaim elmenekültek az országból, nekik még sikerült, de az egyik nagynénimnek már nem, őt 1979 és 1980 között kivégezték a vallása miatt. A rokonságom azóta van szétszórva hatvan országban a világon, mert aki tudott, az elmenekült” – mondta a doktor a Szabad Európának, akik azt is elmesélte a nagyinterjúnkban, hogy a baháiok helyzete Iránban annyit változott az utóbbi években, hogy már nincsenek nyilvános kivégzések.

„De óriási presszió alatt élnek. Ami nagyon jellemző, hogy a fiatalok például nem járhatnak egyetemre. Azt akarja a hatóság, hogy butuljanak a fiatalok, azért nem engedik őket egyetemre. De néhány hete bahái vallásúak üzleteit zárták be, és voltak olyanok, akiket a saját házukból raboltak el. Az állami nyomás óriási, és eljutottunk már oda is, hogy az óvodában kiközösítik a gyerekeket, sokszor mondják a felnőttek a gyerekeknek, hogy vele ne játsszatok, mert bahái, és ha jó iskolába akartok járni, akkor ezt tartsátok is be. Pszichológiai üldözés, ami most folyik. A baháiok a legnagyobb vallási kisebbség Iránban, pontos számot nem is tudunk, de legutóbbi becslések félmillió hívőről számoltak be” -mondta Dr. Ajang Armin Farid.

Hiába fenyegeti a tankerület, akkor is folytatja

Mindig is arccal és névvel vállalta a véleményét, most is ezt teszi – mondta Drégeli Krisztina, a Vörösmarty Mihály Gimnázium nyelvtanára a Szabad Európának. Ő is részt vett a polgári engedetlenségben, ezért megkapta a levelét a tankerülettől, amelyben kirúgással fenyegetik, ha folytatja a munkabeszüntetést. Mint mondta, húsz éve még megijedt volna egy ilyen levéltől, de most már nem tudják ezzel befolyásolni, mindenképpen lesz folytatás.

Szeptember elsején reggel nem az iskolába mentek, hanem reggel nyolc órára a közeli Rákóczi térre, ahol felolvasták a nyilatkozatukat, és hogy miért tiltakoznak, valamint egy molinót tartottak fel, és elénekelték az iskola himnuszát. Másodikán sem mentek be az iskolába. Mint mondta, a vörösmartys diákok nagyon támogatják a tanáraikat a tiltakozásban, a folyosón megölelik őket, megköszönik a kiállásukat. Még régi diákok is megkeresik őket, hogy kifejezzék a támogatásukat. Pénteken aztán megkapták a levelet a tankerülettől, amelyben kirúgással fenyegették a tanárokat, ha folytatják a polgári engedetlenséget.

„Ha húsz éve kapom meg ezt a levelet, akkor lehet, hogy megijedek, és elgondolkodom rajta, hogy Jézusom, mi lesz velem. De most, hogy már ennyi idős vagyok, és az elmúlt jó pár évben végigéltem, hogy mi történik az oktatásban és hogyan kezelnek minket, egész egyszerűen már csak azt tudtam mondani: és?” – fogalmazott.

Magyarország a hibrid rezsim

Nagy többséggel elfogadta friss jelentését az Európai Parlament, ennek értelmében Magyarország „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé” vált, így többé nem teljes értékű demokrácia.

A 433:123 arányban megszavazott értékelés szerint az európai uniós értékeket továbbra is rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, sőt a demokrácia és az alapvető jogok helyzete a hetes cikk szerinti eljárás elindítása óta a kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” tovább romlott.

„A határozott európai uniós fellépés hiánya hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok megbomlásához Magyarországon, és az országot a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé tette” – tartalmazza a dokumentum.

A képviselők arra szólították fel a jelentésben az Európai Bizottságot, hogy mindaddig zárolja az összes, Magyarországnak járó forrást, amíg a kormány nem orvosolja a problémákat.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG