Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Engedély nélkül üzemelt a Bátonyterenyén felrobbant akku-újrahasznosító


SungEel HiTech, Bátonyterenye
SungEel HiTech, Bátonyterenye

„A káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt” – idéz a birtokába jutott vizsgálati iratokból a Népszava.

A tavaly júliusi balesetben egy olyan akku-újrahasznosító berendezést akartak üzembe helyezni, amelyre az engedély nem terjedt ki. A robbanásban négyen sérültek meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a lap kérdésére azt válaszolta, hogy a rendőrség szakértők bevonásával jelenleg is nyomozást folytat a Bátonyterenyén, illetve Szigetszentmiklóson történt robbanással, illetve tűzzel kapcsolatban.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint a baleset után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége három és félszerese volt az egészségügyi határértéknek. „A fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent.”

Ehhez kapcsolódóan: Miért nem akarnak az emberek akkumulátorgyár mellett lakni?

A cikk felidézi, hogy a bátonyterenyei üzemnél februárban vett vízmintákban határértéket meghaladó szulfát, arzén, bárium, szelén szennyezés mutattak ki. A Nógrád megyei kormányhivatal eddig öt alkalommal összesen százmillió forintra büntette a SungEel HiTech Hungary Kft-t, ez azonban a tavaly 18,5 milliárdos haszonnal működő dél-koreai céget vélhetően nem rengette meg.

Ehhez kapcsolódóan: Nem lehet helyi népszavazás arról, akarnak-e akkumulátorgyárat egy településre az ott élők

A hivatal március végén hatósági ellenőrzést tartott az üzemben, munkatársaik a szemle után rosszullétre panaszkodtak, a hatóság egy nappal később mégis kiadta a környezetvédelmi engedélyt.

Az üzemben a közelmúltban robbanás és tűz is volt; a cég gyártókapacitásának megduplázását tervezi – számolt be az RTL.

A cég szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemében március 14-én baleset történt, a robbanásban két dolgozó meghalt. Az RTL Híradó beszámolója szerint az üzem katasztrófavédelmi engedélyét visszavonták, megtiltották a veszélyes tevékenység folytatását, de a szigetszentmiklósi polgármester szerint ez nem kötelezi bezárásra a gyárat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG