Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiállították Alekszej Navalnij oroszországi cellájának másolatát Párizsban


A büntetőcella mása Párizsban 2023. március 14-én
A büntetőcella mása Párizsban 2023. március 14-én

A Louvre közelében építették meg az orosz ellenzéki vezető beton büntetőcellájának másolatát, így bemutatva a járókelőknek a megmérgezett, majd bebörtönzött aktivista fogvatartási körülményeit.

A szürke dobozt Alekszej Navalnij munkatársai avatták fel a francia fővárosban, akik rámutattak, hogy a Vlagyimir Putyin elnök legfőbb bírálójának számító politikust olyan szigorral őrzik, hogy azt sem tudni, értesült-e arról, hogy nemrég Oscar-díjat nyert a róla szóló dokumentumfilm.

Ehhez kapcsolódóan: Oscar-díjat nyert a Navalnijról szóló dokumentumfilm

Martine Fuguet, az egyik látogató az AFP hírügynökség tudósítása szerint megjegyezte, hogy Navalnijt „ketrecben tartják, mint egy állatot”.

Vszevolod Telov orosz disszidens ellenzéki pedig kiemelte, hogy a Németországból érkezett installáció „egy másik univerzumot” mutat be. „Ez olyan élet, amelyet nem érdemlünk” – fogalmazott.

A 46 éves férfit egy magas biztonsági fokozatú létesítményben őrzik, és gyakran zárják magánzárkába, az utóbbi fél év során több mint száz napot töltött ilyen cellában, amely egyfajta „börtön a börtönben”.

A kiállított büntetőcellában egy mosdókagyló, egy wc és egy felhajtható priccs található. Külső falaira az emberek támogató üzeneteket írtak.

Ehhez kapcsolódóan: Két éve van rács mögött Navalnij, aki abban bízik, hogy a „sötétség eltűnik” Oroszországban

Ivan Zsdanov, a Navalnij-féle Korrupcióellenes Alapítvány vezetője fontosnak nevezte, hogy felhívják a figyelmet a szörnyű fogvatartási körülményekre.

„Ha Alekszej kiszabadul, Putyin nem marad hatalmon” – vélekedett.

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, így több mint tíz évet tölthet rács mögött. Korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát is szélsőséges szervezetnek bélyegezték.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet politikai fogolynak tartja az ellenzéki politikust. Az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is felszólította Oroszországot azonnali szabadon engedésére.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG