Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy Moszkvához közeli büntetőtelepre szállíthatták át Navalnijt


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető egy bírósági meghallgatáson Moszkvában, Oroszországban, 2021. február 20-án
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető egy bírósági meghallgatáson Moszkvában, Oroszországban, 2021. február 20-án

Sajtóhírek szerint az orosz főváros közelében van az a büntetőtelep, ahová átszállították az orosz ellenzéki politikust, akinek közeli munkatársai ugyanakkor azt mondják, nem tudnak semmi biztosat a pontos Alekszej Navalnij hollétéről.

A TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva, hogy Navalnijt átszállították egy büntetőtelepre a Vlagyimir régióban található, Moszkvától mintegy 100 kilométerre keletre lévő Pokrov városba.

A tájékoztatás szerint az aktivistának karanténba kellett vonulnia az átszállítását követően a koronavírus-járvány ellen bevezetett intézkedések keretében.

A Jarnovosztyi hírportál korábban azt írta, hogy Navalnij az ugyancsak Vlagyimir térségbeli Kolcsuginóban volt előzetes letartóztatásban. A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat pénteken megerősítette, hogy a politikust átszállították moszkvai börtönéből, ahol január közepe óta raboskodott.

Egy falu Csernobil közelében, ahol szinte mindenki Navalnij rokona
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:36 0:00

Hivatalos tájékoztatás még nincs

A hatóságok azonban egyenlőre nem közölték a pontos hollétét, ezért a sajtóhírek szerint Navalnij hozzátartozói és szövetségesei közül sokan aggódnak a biztonságáért.

Ivan Zsdanov, Navalnij antikorrupciós alapítványának (FBK) igazgazója elmondta, hogy a Vlagyimir Putyin elnök egyik leghangosabb bírálójaként számon tartott politikust egy „kemény telepre” szállították, de nem tudják pontosan, hogy hova. „Csak a médiából értesültünk erről” – emelte ki a Twitteren.

„A kérdés, hogy ’hol van Navalnij?’, továbbra is fennáll” – írta mikroblog-bejegyzésében a politikus szóvivője.

Az orosz hatóságok általában nem nevezik meg a végcélt egészen addig, amíg az átszállítás meg nem történik.

Mosolyogva lépett a tárgyalóterembe Navalnij
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:33 0:00

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Putyin utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit. Az ellenzéki politikus a próbaidő során nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál. Az nem érdekelte az orosz bíróságot, hogy Navalnij éppen kómában feküdt, miközben a megmérgezését követően Németországba szállították.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Január 23-án és 31-én oroszok tízezrei vonultak utcára a kemény fagyok ellenére.

Készült a TASZSZ, a Jarnovosztyi és a Current Time tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG