Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan fajul gyilkosságig a koronaszorongás?


Andrej Khaburszki, a halálos áldozat
Andrej Khaburszki, a halálos áldozat

Mint megírtuk, egy szentpétervári busz egyik utasa leszúrt egy férfit, miután az rátámadt, amiért nem volt rajta maszk. Időközben kiderültek a részletek, amelyek túlmutatnak a konkrét eseten. Oroszországban egyre nő a feszültség a társadalomban, vannak, akik a járványtól félnek, mások szerint a gyilkosság is belefér, csak ne kelljen maszkot hordani.

November közepén egy szóváltás követően egy férfi hátba szúrta az egyik utastársát, az 53 éves Andrej Khaburszkit, aki belehalt a támadásba. A halálos vita egy helyi buszjáraton kezdődött, ahol Khaburszki állítólag azon veszett össze a támadójával és annak barátnőjével, mert azok annak ellenére sem viseltek maszkot, hogy az kötelező lett volna.

Leszúrta, majd megpróbálta megmenteni

A busz biztonsági kamerájának felvételén azt látni, hogy Khaburszki számonkéri a maszk nélkül utazó párt, mire a pár férfi tagja feláll a helyéről, és vitatkozni kezdenek. Egy ponton Khaburszki lekever egy pofont a férfinak, és elindul a busz eleje felé, mire a pofon vágott férfi Khaburszki után ered. Még az is látszik, hogy a férfi Khaburszki után szalad az utcán.

A következő percekben valaki hátba szúrta Khaburszkit, aki egy közeli kávézó tulajdonosa szerint erősen vérzett, és összeesett a kávézó lépcsőjén. „Maga a gyilkos próbált segíteni rajta. Úgy csinált, mintha csak egy járókelő lenne, odament és elkezdte újjáéleszteni” – mesélte a kávézó tulajdonosa egy helyi lapnak. Az áldozat egy özvegyet és két árvát hagyott hátra.

A gyilkos nem hitt abban, hogy tényleg veszélyes lenne a koronavírus

Alekszej Verbitszki rácsok mögött
Alekszej Verbitszki rácsok mögött

Két nappal később a szentpétervári rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt, a 40 éves Alekszej Verbitszkit, aki beismerte a bűncselekményt. Egy helyi bulvárlapnak, a Komszomolszkaja Pravdának, sikerült megszólaltatnia a gyilkos egyik barátját, aki azt mondta, Verbitszki nem hitt benne, hogy a koronavírus tényleg veszélyt jelent.

A szentpétervári incidens csak az egy a sok közül, a járvány kezdete óta egyre többen válnak agresszívvá. A kutatások világszerte kimutatták, hogy a járvány megfékezésére hozott intézkedések hozzájárultak a szorongás, a családon belüli erőszak, a depresszió, és az alkohol- valamint a drogfogyasztás gyakoribbá válásához.

„Nehéz megmondani, mi lesz ennek a vége”

„Egyfelől a korlátozó intézkedések traumatikusak az izoláció miatt. Másfelől viszont ott a fertőzés veszélye, az emberek félnek, hogy ők vagy a szeretteik megbetegszenek. Ráadásul sok ember gazdasági nehézségekkel és bizonytalansággal is szembe kell hogy nézzen, ami szintén traumatikus. Nehéz megmondani, mi lesz ennek a vége” – mondta el Jurij Szivolap, pszichiáter, a Szentpétervári Elsőszámú Haditengerészeti Orvosi Egyetem függőségszakértője a Szabad Európa orosz szerkesztőségének.

A hivatalos adatok szerint Oroszországban a járvány kezdete óta 2,1 millió ember fertőződött meg a koronavírussal, és több mint 37 ezer áldozata volt a betegségnek. November 5. óta a napi fertőzésszám 20 ezer fölé emelkedett, és november 25-én 507 ember halt meg, ez az eddigi legmagasabb szám. Vannak, akik szerint a valós szám még ennél is magasabb lehet.

Még a kormány is elismerte, hogy nincs minden rendben

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dimitrij Peszkov november 25-én azt nyilatkozta, hogy a kormány is érzékeli az oroszok között uralkodó „nyugtalanságot és pesszimizmust az országban és a világon dúló járvány miatt”.

Jurij Szivolap azt mondta a Szabad Európának, hogy különösen nagy feszültség van a maszkviselés kérdése miatt.

„Akik nem hordanak maszkot, több nézőpontot képviselnek. Vannak, akik egész egyszerűen nem hisznek a koronavírusban. Vannak, akik összeesküvés-elméletekben hisznek, például, hogy a maszkviseléssel csak a maszkgyártók járnak jól. Vannak, akik úgy érzik, hogy a járványügyi intézkedések a személyes szabadságuk korlátozását jelentik. Miközben, szerintem, akik maszkot viselnek, észszerű óvatosságból teszik, és felelősen járnak el.”

„Egyértelműen feszültség van azok között, akik hordanak maszkot, és azok között, akik nem. Ez a konfliktusok igazi táptalaja” – vélekedik Szivolap.

Van, aki szerint „megérdemelte” az áldozat

Petrozavodszkban, Karélia régió fővárosában nemrég a hatóságok előírták, hogy a tömegközlekedés járművei csak fele kapacitáson szállíthatnak utasokat. Ugyanazon a napon, amikor Khaburszkit megölték, az egyik petrozavodszki buszjáraton verekedés tört ki, amikor az utasok megpróbálták megakadályozni, hogy a tiltás ellenére még egy utas felszálljon. A fiatalember leköpte az egyik női utast, aki pedig kilökte őt a busz ajtaján. Egy napra rá a tartomány kormányzója inkább lazított a szabályozáson.

Szintén ugyanezen a napon Szibériában egy női utas megtámadott egy taxisofőrt, mert az nem volt hajlandó elvinni maszk nélkül.

Mégis a legnagyobb vihart a Khaburszki-ügy kavarta. Az közösségi médiában is komoly vita lett az incidensből. Sokan a leszúrt férfit hibáztatják, ráadásul nem is azért mert megütötte a gyilkosát, hanem mert egyáltalán szólni mert neki.

„Talán ez majd elveszi az emberek kedvét attól, hogy megmondják nekünk, ki viseljen maszkot, és ki nem. Vedd fel a szájkosarad és utazz. Nem kell másokat kioktatni” – írta valaki a Vkontakte orosz közösségi oldalon.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG