Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az oktatási népszavazást


Tüntetés a Karmelita kolostornál és a Sándor-palotánál 2023. május 7-én
Tüntetés a Karmelita kolostornál és a Sándor-palotánál 2023. május 7-én

Az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a Kúria döntését, amely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) öt népszavazási kérdése közül kettőt hitelesített. Az AB szerint a Kúria döntése Alaptörvény-ellenes volt. A szakszervezet szerint a kormány fél attól, hogy az állampolgárok valódi népszavazáson mondjanak véleményt az oktatásról.

A PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás magánszemélyként oktatási népszavazást kezdeményezett márciusban. Öt népszavazási kérdésük egyebek között a szaktanárokkal, a pedagógusvégzettséggel, a diákok óraszámának csökkentésével és az iskolák bezárásának feltételeivel volt kapcsolatos.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik kérdést sem hitelesítette, arra hivatkozva, hogy azok megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenek, amelyek nem várhatók el a választópolgároktól, akik így nem tudják átlátni döntésük érdemi következményeit.

Ehhez kapcsolódóan: Státusztörvény: több mint kétezer pedagógus már felmondott

Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriához fordult, kérve az NVB döntésének felülvizsgálatát. A Kúria az öt népszavazási kérdésből kettőt hitelesített. Ezután indítvány érkezett az AB-hoz az ügyben. A testület kimondta: a Kúria döntése Alaptörvény-ellenes volt, jogértelmezése túlterjeszkedett az egyértelműség törvényi fogalmán. Az AB megsemmisítette a Kúria oktatási népszavazás ügyében hozott döntését.

A szakszervezet közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy az AB kiskorúnak tekinti az állampolgárokat, akik kellő szakmai ismeretek nélkül nem tudnak dönteni arról, hogy csökkenjen-e a diákok óraszáma heti hárommal, illetve a hátrányos helyzetű tanulók ugyanazt a tantervet tanulják-e, mint az elitiskolák diákjai. A Kúria ezt a két népszavazási kérdést még hitelesítette.

A szakszervezet szerint a kormány fél attól, hogy az állampolgárok valódi népszavazáson mondjanak véleményt az oktatásról. Mint írják, a PSZ szakértőkkel konzultál, hogy nemzetközi jogi fórumokhoz fordulhat-e.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG