Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állami bulvármédiás lejárató kampány szerb oknyomozó újságíró ellen


Stevan Dojcsinovics Belgrádban, 2019. december 18.
Stevan Dojcsinovics Belgrádban, 2019. december 18.

A szervezett bűnözést és korrupciót szemmel tartó nemzetközi oknyomozó újságíró hálózat, az Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) azzal vádolja a szerb állami médiát, hogy lejárató kampányt indított a korrupcióellenes ügyekben vizsgálódó oknyomozó riporter, Stevan Dojcsinovics ellen.

A szervezett bűnözésre és korrupcióra specializálódott oknyomozó szervezet szerdán közzétett nyilatkozatában arra hívja fel a figyelmet, hogy a szerbiai bulvársajtó "egyre erősödő támadást" folytat Dojcsinovics ellen, kapcsolatba hozva őt egy hírhedt montenegrói bűnbandával.

Dojcsinovics az OCCRP területi szerkesztője és az egyik nagy szerbiai hírszolgáltató, az úgynevezett Bűnügyi és Korrupciós Oknyomozó Hálózat (KRIK) főszerkesztő-helyettese.

Az elnök fia és a maffia

A KRIK arról közölt történeteket, hogy a Kavac nevű montenegrói bűnszövetkezet szolgálatokat tesz a kormánynak, és hogy Alekszandar Vucsity elnök fia rendszeresen együtt szórakozik a banda vezető tagjaival.

A KRIK leleplező írásait követően az állami tulajdonú szerb bulvárlapok összehangolt cikksorozatban állították, hogy Dojcsinovics Veljko Belivuknak, a Kavac többszörös gyilkossággal megvádolt vezető tagjának dolgozott – írja közleményében az OCCRP.

A bulvársajtó kilőhetővé teszi őket

“Ezek a történetek igazán aggasztóak, mert a KRIK munkatársait bevonják a játékba" – mondja az OCCRP kiadója, Drew Sullivan.

“Azzal, hogy kollégáinkat bűnrészességgel vádolják a Kavac banda bűncselekményeiben, ezek az államhoz kötődő bulvárlapok feljogosítják a bűnözőcsoportokat a megölésükre. Mi Vucsity [szerb elnököt] magát tartjuk felelősnek a gátlástalanul hamis vádakért, amit az ő szócsövei terjesztenek és amelyek valós következményekkel járnak a mi újságíróink számára."

Nem először tettek neki keresztbe

Dojcsinovicsot már korábban is zaklatták. Decemberben nem engedték be az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol egy szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó ENSZ-konferencián vett volna részt. Dojcsinovics akkor azt mondta a Szabad Európának, hogy "nem volt információja" arról, miért toloncolták ki, miután 12 órán át fogva tartották a repülőtéri rendőrőrsön.

"Ujjlenyomatot vettek tőlem. Megpróbáltam beszélni velük. Azt mondták, nem tehetnek róla, de feketelistán vagyok, és nem léphetek be az Emírségek területére, visszaküldenek a következő géppel. Később azt mondták, hogy nem az Egyesült Arab Emírségek tett feketelistára, hanem valamelyik másik ország, másik kormány. Azt mondták, 'ez valami nemzetközi dolog', de nem akartak több részletet elárulni nekem" - mondta.

2015-ben az orosz hatóságok egy moszkvai reptéren feltartóztatták és visszaküldték Dojcsinovicsot. Egyben öt évre meg is tiltották neki a belépést, bármiféle magyarázat nélkül.

XS
SM
MD
LG