Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állami prioritások: ötvenmillió forint anyatejre, tizenegymilliárd tápszerre


A hivatalos adatok szerint az állam tavaly 51,8 millió forintos támogatást adott azoknak az édesanyáknak, akik leadták a gyűjtőhelyeken felesleges anyatejüket, így olyanok is anyatejjel táplálhatták a babájukat, akiknek nem volt elég tejük, vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Utóbbiaknak más módon is segítő kezet nyújt az állam: 11,2 milliárd forinttal támogatta a tápszervásárlást.

„Közel nyolcszáz szülés volt a kórházban, ennek ellenére egy új tejadó anyuka sem jelentkezett idén a városból” – mondta a Szabad Európának egy vidéki kisváros anyatejgyűjtő állomásának munkatársa.

Tavaly év végén egyetlen új anyuka jelentkezett egy közeli faluból, hogy szívesen behozza mindennap a felesleges tejet az átvevőhelyre. Ő is csak egy ismerősétől hallott a lehetőségről, sem a védőnő, sem a kórház, sem a gyermekorvos nem említette, hogy ha sok teje van, a felesleget adja le egy anyatejgyűjtő állomáson.

Sőt a védőnő azt mondta neki, hogy a felesleget fagyassza le. Tavaly „azokból az anyukákból éltek” a vidéki állomáson, akik második vagy harmadik gyereküknek adtak életet, és bevitték a felesleges tejet. Pedig az állam fizet az anyatejért, literenként 2700 forintot.

Egyre kevesebb az anyatej

„Folyamatosan csökken a leadott tej mennyisége. Ennek oka, hogy nem reklámozzák az anyatejgyűjtést” – mondta az állomás munkatársa. Szerinte ha a településen nyolcszáz szülés van egy évben, megfelelő tájékoztatás esetén reális lehet, hogy az anyák egy százaléka donor lesz.

„Ez évente nyolc új tejadó anyukát jelentene, ami hatalmas segítség lenne, hiszen rengetegen szeretnék anyatejjel táplálni a babájukat, de nem tehetik meg, mert nincs tejük, vagy nem elég, például mert ikrei születtek, illetve mert újszülöttett fogadtak örökbe” – tette hozzá.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint is évről évre csökken a leadott anyatej mennyisége, egyedül 2017-ben volt megugrás, amikor a kormány 1800 forintról 2700-ra emelte az átvételi árát.

A NEAK a Szabad Európának megküldött legfrissebb adatai szerint 2022-ben 19,2 ezer liter anyatejet adtak le, miközben ez a szám tíz éve még 86 ezer liter volt. De még öt évvel ezelőtt is 46,5 ezer litert adtak le. Az állam 2022-ben 51,8 millió forintot fizetett ki tb-támogatásként anyatejre.

Magyarországon a gyermek nyolc hónapos koráig lehet anyatejet beszerezni orvosi receptre. A koraszülött babáknak alaphangon jár a tej, de a népjóléti miniszter 1997-es rendelete alapján igen széles skálán mozog a jogosultak köre, vagyis a gyermek- vagy háziorvos egy kis jó indulattal szinte bárkinek megírhatja a receptet.

Az az édesanya, aki le akarja adni a felesleges tejét, nem dohányozhat, nem ihat és kábítószerezhet, továbbá ötféle vizsgálatnak kell megfelelnie annak (VDRL-, bőrgyógyászati és székletvizsgálat, tüdőszűrés, illetve HIV-ellenanyag-szűrővizsgálat).

Emellett komoly áldozatot kell hoznia, hiszen a tejnek minden reggel, általában 8 óráig meg kell érkeznie az anyatejgyűjtő állomásra. Vagyis újszülött gyermeke ellátása mellett be kell vinnie a tejet az állomásra. A lapunknak nyilatkozó munkatárs szerint éppen ezért senki sem pénzért csinálja, egyszerűen nem éri meg a vesződség.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába az állami támogatás, ötödére csökkent az anyatejleadás Magyarországon

„Általában két deciliter és egy liter között mozog az anyák által leadott tej napi mennyisége. Sokuknak a benzinköltséget sem fedezi az állami támogatás mértéke” – mondta. Az anyatejgyűjtő állomás munkatársa szerint azért is adnak le évről évre egyre kevesebb tejet, mert hiányzik egy fontos szolgáltatás a rendszerben.

„Jó lenne, ha egy autó minden reggel körbemenne, és összeszedné a tejet. Így az anyáknak nem kellene az újszülött baba ellátása mellett még azzal is vesződniük, hogy hogyan juttatják el a tejet a központba” – tette hozzá.

Miközben a kormányzati narratíva szerint „Magyarországon a gyermek az első”, az anyatej esetében segíthetne többet is. Korábban egy szervezet vezetője a Szabad Európának azt mondta, hogy az önkormányzat segítsége nélkül nem lehetne az állomást üzemeltetni, mivel az állam a 11-12 millió forintos éves büdzsé harmadát állja csak. Sőt van olyan önkormányzat, amely 3500 forintra egészíti az állami dotációt, vagyis nyolcszáz forinttal fizet többet egy liter anyatejért.

Nestlé, Danone: milliárdok az államtól

Sokkal bőkezűbb a magyar állam, ha a tápszergyártó vállalatok támogatásáról van szó. Miközben anyatejre 2022-ben a központi költségvetés alig több mint ötvenmillió forintot fizetett ki, a tápszergyártóknak tavaly 11,2 milliárd forintos dotációt nyújtott. Vagyis 216-szor többet, mint az anyatejre.

Tavaly 12 tápszerforgalmazó, illetve -gyártó kapott állami támogatást. Legtöbbet a Numil Hungary Tápszerkereskedelmi Kft., összesen 7,36 milliárd forintot, amely a holland Nutricia tápszergyártó magyar leányvállalata. A holland anyacéget a francia élelmiszergyártó óriás, a Danone vásárolta fel 2007-ben.

A második helyen a Nestlé Hungary Kft. végzett 2,28 milliárddal, a harmadik helyezett a Fresenius Kabi Hungary Kft. lett 642 millió forinttal, míg negyedik a Danone Magyarország Kft. 388 millióval.

„Az európai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is jellemző, hogy nagyon alacsony a szoptatási arány, egyre nő a tápszert használók száma. Nagy-Britanniában például a hat hónapos csecsemőknek már csak körülbelül egy százaléka kap kizárólag anyatejet” – mondta korábban a Szabad Európának W. Ungváry Renáta laktációs szaktanácsadó (IBCLC).

Magyarországon még nem ilyen rossz a helyzet, de jónak sem nevezhető: a védőnői adatgyűjtés szerint 35, míg a Központi Statisztikai Hivatal Népességkutató Intézetének születésikohorsz-kutatása szerint 17 százalékos a félévesen még kizárólag szoptatottak aránya.

A csecsemőgondozás körüli bizonytalanságok miatt is sokan választják a „biztosnak” gondolt tápszeres táplálást a szoptatás helyett. A szülést követő időszakban az anyák egy része gyorsan áttér a tápszerre, ha valamilyen gond adódik: begyullad a mell, vagy gyógyszert kell szedni, vagy aggódnak amiatt, hogy nem szopik eleget a kisbabájuk.

Emellett nagyon elterjedtek a tápszerek, hiszen már boltban is lehet kapni, továbbá az online térben tanácsadásnak álcázva jelenik meg a tápszermarketing. Elég csak beírni a Google keresőjébe a szoptatás szót, az első találatok egyike a Nutriklub oldala. Ennek szlogenje: „Szakértő segítség az anyasághoz”.

A honlap fenntartója az egyik legnagyobb magyarországi tápszerforgalmazó, a Numil Kft. Hogy miért lettünk a tápszeres babák országa, arról itt írtunk korábban.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG