Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svéd értékelés szerint Oroszország jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést


Svédország, Finnország és a NATO zászlaja
Svédország, Finnország és a NATO zászlaja

Oroszország jelenti a fő nemzetközi biztonsági fenyegetést Svédországra nézve, ahol külső szereplők megpróbálhatják kihasználni az erőszak fokozott kockázatát az iszlamista, valamint szélsőjobboldali csoportok részéről – írta friss jelentésében a svéd belbiztonsági szolgálat (SAPO).

„Meg kell tanulnunk együtt élni a súlyos biztonsági helyzettel” – közölte a szervezet vezetője, Charlotte von Essen.

„Mindenekelőtt Oroszország, de Kína és Irán is nagy fenyegetést jelent Svédországra. Azon dolgoznak – és bizonyos fokig együtt dolgoznak azon –, hogy megváltoztassák a jelenlegi biztonsági rendszert” – húzta alá.

Az ügynökség tavaly augusztusban hármasról négyes szintre emelte a terrorkészültséget az ötfokozatú skálán, miután az országban egyesek többször is Koránt égettek az utcán, feldühítve a muszlim világot.

Ehhez kapcsolódóan: Fogytán a szövetséges országok türelme a svéd NATO-csatlakozás magyar akadályozása ügyében

Az értékelésben arra figyelmeztettek, hogy a külső ellenség megpróbálhatja szítani vagy kihasználni a szélsőjobboldali és az iszlamista csoportok jelentette fenyegetést.

„Külföldi hatalmak proxyként használhatják az erőszakos szélsőségeseket és más típusú szervezeteket és egyéneket, hogy letagadható módon végezhessenek biztonságot veszélyeztető tevékenységet” – mutattak rá.

Ehhez kapcsolódóan: A Fidesz most már támogatja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását, szavazna is róla

Fredrik Hallström, a SAPO műveleti vezetője arról számolt be, hogy miután az utóbbi években sok orosz kémet kiutasítottak a nyugati országokból, Moszkva újabban más taktikákhoz folyamodik.

A hagyományosan semleges Svédország az ukrajnai háború kirobbanása után kérelmezte felvételét a NATO-ba. A folyamat ratifikációját már csak Magyarország blokkolja, hamarosan azonban ez az akadály is elhárulhat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG