Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai hírszerzés: Átlépte a 75 ezret az elesett vagy megsebesült orosz katonák száma


Orosz páncélosok Zaporizzsjában 2022. július 23-án
Orosz páncélosok Zaporizzsjában 2022. július 23-án

Egy amerikai törvényhozó arról számolt be titkosszolgálati tájékoztatásra hivatkozva, hogy az orosz inváziós erők nagyjából fele, azaz több mint 75 ezer katona meghalt vagy megsebesült az ukrajnai háborúban.

Elissa Slotkin demokratapárti képviselő azt mondta szerdán a CNN-nek, miután részt vett egy bizalmas kormányzati tájékoztatón, hogy az áldozatok száma hatalmas. „Arról tájékoztattak, hogy több mint 75 ezer orosz vesztette életét vagy sebesült meg, ami hatalmas szám. Szárazföldi erőik több mint nyolcvan százaléka le van kötve, fáradtak” – jelentette ki.

A katonai veszteségek száma még békeidőben is államtitoknak számít Oroszországban, így nincsenek nyilvánosan elérhető friss adatok. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nemrég körülbelül 15 ezerre tette az ukrajnai invázió orosz halálos áldozatainak számát.

Slotkin, aki a napokban tért vissza Ukrajnából, úgy vélekedett, hogy a következő három-hat hét döntő fontosságú lesz a konfliktus kimenetele szempontjából.

„Azt hiszem, hogy amit nagyon határozottan hallottunk Zelenszkij elnöktől, illetve ma is megerősítették, hogy az ukránok néhány komoly ütést akarnak bevinni Oroszországnak, mielőtt beköszönt a tél” – mondta.

Elképesztő pusztítás: drónfelvételeken egy donyecki iskola és a piac romjai
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

Ellenoffenzíva

Az ukrán hadsereg eközben folytatja ellentámadását az orosz ellenőrzés alá került déli országrészben, a jelek szerint most a stratégiai fontosságú, a háború előtt nagyjából 290 ezres lakosságú Herszon város visszafoglalására összpontosítanak.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt írta csütörtök reggeli jelentésében, hogy a megindított ellenoffenzíva lendületet nyert a régióban, az ukrán fegyveres erők nagy valószínűséggel kiépíthettek egy hídfőállást az Inhulec folyótól délre.

A Herszon feletti uralom visszaszerzésével Ukrajna megvethetné a lábát a fekete-tengeri partvonal egyes részeinek visszafoglalásához.

A brit hírszerzés emellett megerősítette, hogy használhatatlanná vált a Herszonhoz közeli Antonivszkij híd az ukrán rakétatámadások következtében.

A híd a legfőbb Dnyeper-átkelő Herszon régióban. Az egyetlen másik lehetőséget a kahovkai vízerőmű gátja jelenti, amelyet nemrég ugyancsak ukrán támadás ért, de egyelőre még nyitva áll. A folyón való átkelés ellehetetlenítése következtében az orosz hadseregnek nehéz lenne ellátnia erőit a térségben az újabb ukrán ellentámadások mellett.

Mint hangsúlyozták: Herszon „gyakorlatilag el van vágva” az orosz ellenőrzés alatt álló többi területtől, ami azért is lényeges, mert a város elvesztése súlyosan aláásná az orosz harctéri sikerpropagandát.

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára azt közölte, hogy a fejlemények tükrében az orosz hadvezetés nagy számban katonákat vezényelt át Dél-Ukrajnába, Herszon, Melitopol és Zaporizzsja régió irányába. Majd hozzátette, hogy eközben óriási mennyiségű fegyver érkezik a nyugati országoktól Ukrajnába.

Korszerű nyugati fegyverek

Szakemberek szerint különösen sokat változtatott az erőviszonyokon a nagy mozgékonyságú rakéta-sorozatvetők (HIMARS) beérkezése az Egyesült Államoktól. Az ukrán fél fontos tényezőnek nevezte az új fegyvereket a védelmi vonalak fenntartásában, ezekkel ugyanis messziről is sebészi pontosságú csapások mérhetők az ellenséges irányítási pontokra, üzemanyag- és lőszerraktárakra

Natalja Humenjuk, a fegyveres erők déli parancsnokságának szóvivője arról számolt be, hogy sikereket ért el az ukrán ellentámadás Herszon környékén.

„Halad a dél-ukrajnai ellenoffenzíva. Az orosz hadsereg demoralizált” – húzta alá, arra is kitérve, hogy két települést – Andrijikvát és Lozovét – felszabadítottak, jelenleg pedig az állások megerősítése zajlik.

Az ukránok a HIMARS-rendszertől várják az orosz offenzíva megállítását
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy az „ellenállási mozgalom” szerdai merényletében egy rendőr életét vesztette, egy társa pedig megsebesült Herszonban. A tájékoztatás szerint a támadás során használt pokolgépet távolról hozták működésbe.

Kijev felszólította a herszoni régió lakosságát, hogy hozzák nyilvánosságra az orosz katonák tartózkodási helyét és állítsanak össze listát a megszálló hatóságokkal együttműködő személyekről.

Előző nap a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosainak segítségével elfoglalták az ország legnagyobb szénerőművét a donyecki Szvitlodarszk mellett. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó egy friss interjúban ezt „apró taktikai előnynek” nevezte.

Készült az AFP, a BBC, a CNN, a dpa, a Newsweek és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG