Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai miniszteri delegáció járt Kijevben, újabb támogatást jelentettek be


Lloyd Austin, Volodimir Zelenszkij és Anthony Blinken 2022. április 24-én Kijevben
Lloyd Austin, Volodimir Zelenszkij és Anthony Blinken 2022. április 24-én Kijevben

Több mint hétszázmillió dollárnyi további támogatást jelentett be Lloyd Austin védelmi és Antony Blinken külügyminiszter, akik vasárnap látogattak az ukrán fővárosba, a háború kirobbanását követő első magas rangú amerikai delegáció vezetőiként.

Ennek az összegnek mintegy felét közvetlenül Ukrajna kapja, a maradékot több térségbeli szövetséges ország között osztják szét. Az Egyesült Államok ezenfelül mintegy 165 millió dollár értékben lőszereket fog szállítani Kijevnek.

Az amerikai miniszterek rögtön a vasárnap esti érkezésüket követően találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A látogatásról biztonsági okokból Washington csak azt követően számolt be, hogy Austin és Blinken már elhagyta a kelet-európai ország területét.

Az amerikai diplomácia vezetője a lengyel–ukrán határ közelében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a küldöttség vonattal utazott Kijevbe, a vizit pedig kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy közvetlenül is kifejezzék az ukrán kormány melletti szilárd támogatásukat.

Kijelentette, hogy Oroszország háborús erőfeszítései eddig kudarcot vallanak, miközben Ukrajna nagy sikereket ért el a védekezésben. Továbbá közölte, hogy a jelenlegi szlovákai nagykövetet, Bridget Brinket fogják kinevezni az ukrajnai külképviselet vezetőjének. A kijevi amerikai nagykövetséget 2019 óta ideiglenes ügyvivő irányítja.

Az Egyesült Államok Joe Biden elnök tavaly januári hivatalba lépése óta nagyjából négymilliárd dollárnyi katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

Hétfőre virradóra eközben tűz ütött ki egy oroszországi olajraktárban, az ukrán határtól körülbelül 110 kilométerre északra fekvő Brjanszkban. A város egy másik pontján is kigyulladt egy létesítmény, egyes hírek szerint a védelmi minisztérium egyik raktára.

Folytatódó harcok

Ukrajnában a hétvégén az ortodox húsvét ellenére sem csillapodtak az orosz inváziós erők támadásai. Több civil életét vesztette vasárnap Donyeckben, illetve az északkeleti Harkivban is.

Szakértők szerint az oroszok a háború első, kudarcos szakasza után most a kelet-ukrajnai területekre, a Donyec-medencére fókuszálnak, Moszkva azonban eddig csak kisebb előrelépéseket ért el ezen a fronton – közölte a brit védelmi minisztérium hétfőn.

„Elégséges logisztikai és harctámogatási képességek nélkül Oroszországnak még nem sikerült jelentős áttörést elérnie”írta a tárca.

Orosz katonák erőszakolták meg, kamerák előtt mondja el történetét egy ukrán nő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:30 0:00

Folytatódtak a támadások az immár két hónapja tartó ostrom során porig rombolt Mariupolban is, ahol a megmaradt katonák és mintegy ezer civil egy acélmű területén keresett menedéket.

A stratégiai fontosságú fekete-tengeri kikötővárosnak számító Odesszában orosz rakétacsapás ért egy katonai létesítményt és két lakóházat. Legkevesebb öt ember meghalt, köztük egy három hónapos csecsemő, tizennyolc másik megsebesült. Donyeck megye keleti részén pedig a kormányzó szerint két gyerek vesztette életét vasárnap az ágyúzásban.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Törökországba látogat, utána pedig Moszkvába és Kijevbe is elutazik. Zelenszkij mindazonáltal kifogásolta, hogy a világszervezet vezetője először Oroszországba megy, és csak utána Ukrajnába.

Ukrajna szempontjából a francia elnökválasztás eredménye is rendkívül fontos, Emmanuel Macron vasárnapi győzelme elemzők szerint azt jelenti, hogy Kijev továbbra is fokozott támogatásra számíthat az Európai Unió részéről.

Készült az AP, az AFP, a BBC és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG