Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Per a világ egyik legnagyobb áruházlánca ellen


Pert indít az Egyesült Államok a Walmart áruházlánc ellen, azt állítva, hogy a cég patikáiban érvénytelen receptre is rendszeresen kiadtak függőséget okozó gyógyszereket, és ezzel tovább fokozták az országot sújtó opioidválságot.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma pert indított a Walmart üzletlánc ellen, a vád szerint ugyanis a szupermarket-lánc aktív szerepet vállalt az országban soha nem látott méreteket öltő opioidválság súlyosbodásában.

Az opioidok az ópiátreceptorokhoz kötődő gyógyszerek, amelyeket jellemzően fájdalomcsillapításra használnak, ilyen készítmény például a Vicodin. Az opioidok, hasonlóan a természetes változatukhoz, az ópiumhoz, erős függőséget okozhatnak.

A december 22-én megindított polgári peres eljárás szerint a Walmart nem tartotta be a gyógyszerügyi előírásokat, és a patikáiban olyan recepteket is beváltottak, amelyekről „tudták, hogy érvénytelenek”.

Érvénytelen recepteket is beváltottak

Ha a vád megállja a helyét, akkor a Walmart milliárd dolláros nagyságrendű büntetésre számíthat. Az áruházlánc nagyjából ötezer patikát üzemeltet szerte az Egyesült Államokban.

Az ország egyik legnagyobb patikahálózataként és gyógyszer-nagykereskedőjeként a Walmartnak lehetősége és felelőssége is lett volna segíteni megakadályozni a receptre kapható opioid gyógyszerek törvénytelen terjesztését” – fogalmazott Jeffrey Bossert Clark államügyész a pert bejelentő közleményében.

„Ehelyett éveken át az ellenkezőjét tette, a patikáiban több ezer érvénytelen receptet váltottak be, és nem jelentették be a gyanús opioid-rendeléseket” – olvasható a közleményben.

A Walmart visszautasította a vádakat, és azt mondták, hogy a vádirat „hemzseg a tárgyi tévedésektől”. Az áruházlánc állítja, gyógyszertáraiban csak orvos által kiállított recepteket váltanak be.

A patikusok sem mondhattak nemet

A 160 oldalas vádirat szerint a Walmart „hatalmas nyomást” helyezett a patikusokra, hogy gyorsan és nagy mennyiségben váltsanak be recepteket. Ráadásul a cégóriás állítólag nem tájékoztatta a patikusait az érvénytelen vényekről, és nem engedte meg, hogy saját hatáskörükben megtagadják a receptek beváltását, még akkor sem, ha azok közismerten gyanús forrásból származtak.

Nem ez az első per, amit az Egyesült Államokban tomboló opioidválsággal kapcsolatban indítottak. Októberben a Purdue gyógyszeripari vállalat bűnösnek vallotta magát egy büntetőperben és beleegyezett, hogy kifizet 8,3 milliárd dollárnyi bírságot az OxyContin nevű készítményével kapcsolatos ügyben.

1999 és 2018 között az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai szerint nagyjából 450 ezer ember halt meg opioidtúladagolásban, ebben az illegálisan vásárolt és a receptre kapható gyógyszerek is benne vannak. Több százezer ember szenved opoidfüggőségben és a szerhasználathoz kötődő problémáktól az országban.

Készült az AFP, az AP, a dpa, és a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG