Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

35 milliárdos bevétel után alig 570 milliós az opioidválságot berobbantó cég bírsága


Az Oxycontin áldozatainak képeivel tüntetnek a Purdue Pharma ellen a connecticuti Stamfordban, 2018. augusztus 17-én.
Az Oxycontin áldozatainak képeivel tüntetnek a Purdue Pharma ellen a connecticuti Stamfordban, 2018. augusztus 17-én.

Az amerikai opioidválságban betöltött aktív szerepéért 573 millió dollárt fizethet a McKinsey tanácsadócég több mint 40 amerikai államnak. Miközben az általuk felpörgetett veszélyes és addiktív gyógyszer, az Oxycontin nagyjából 35 milliárd dolláros árbevételt hozhatott.

Megállapodott a McKinsey & Co globális tanácsadócég 43 amerikai állammal, Columbia kerülettel (azaz lényegében az amerikai fővárossal) és három másik területi vezetéssel, hogy 573 millió dolláros (170 milliárd forintos) kártérítést fizet nekik az Oxycontin okozta országos opioidválság miatt, írja a Reuters.

A Purdeu Pharma volt a gyártó, amelynek éveken át tanácsot adtak, jól dokumentáltan a McKinsey pörgettette fel irreális mértékűre az Oxycontin nevű, opioidalapú gyógyszer értékesítését. Csak a túladagolásokban 450 ezer ember vesztette életét 1999-2018 között.

Az Oxycontin a gyártónak 2017-ig nagyjából 35 milliárd dolláros (majdnem 9 ezer milliárd forintos) árbevételt hozhatott, a gyógyszereknél pedig a 80-90 százalék feletti árrés sem ritka. A Purdue Pharma 2019-ben csődvédelembe menekült, nagyjából 10 milliárd dolláros kártérítés kifizetése vár a cégre, ha valaha talpra áll.

Ahogy a csövön kifér

A vádak szerint a McKinsey legalább 2009-2014 közt segítette az Oxycontin értékesítését. Ennek során a gyógyszercég lefizett vállalati vezetőket és orvosokat, hogy minél több Oxycontint írjanak fel.

Ők javasolták például, hogy azokat az orvosokat tolják pozitív és negatív ösztönzőkkel a minél több Oxycontin felírása felé, akik egyébként is hajlamosabbak voltak a többi orvoshoz képest lényegesen több terméket eladni. Hiszen az előbbiek 25-ször annyi terméket adtak el, mint az utóbbiak.

Ez többek közt azzal járt együtt, hogy rengeteg embert tereltek az egyre hosszabb idejű terápiák és magasabb hatóanyagú termékek felé.

Ők javasolták és hajtották végre a Turbocharge (ahogy a csövön kifér) értékesítési stratégiát is, a vádak szerint az egészségügyi kockázatokat szándékosan eltussolva. Külön eljárásokat dolgoztak ki arra, hogyan hátráltassanak egyes felügyeleti ellenőrzéseket. Vagy hogy hogyan lépjenek fel az egyre több halálos áldozat hozzátartozóinak "érzelmi érvelése" ellen.

A Purdue egyébként előtte sem volt visszafogott gyógyszercég, az egyik tulajdonos-vezetőj a Propublica szerint 1998-ban még arra is utasította a cégvezetést, hogy az Oxycontin nem csupán "terápiás" gyógyszer, hanem "teljesítményfokozó" is, mint a Viagra.

A mostani hírben érintett helyi önkormányzatok egyébként perben állnak még a Cardinal Health Inc., a McKesson Corp. és az AmerisourceBergen Corp. gyógyszer-kereskedelmi cégekkel és a Johnson & Johnson gyógyszergyártóval is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG