Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai részvétellel ünnepelték Lengyelországban a fegyveres erők napját


Darryl Williams tábornok, az Egyesült Államok európai és afrikai hadseregének új parancsnoka üdvözli az embereket a lengyel fegyveres erők napja alkalmából rendezett bemutatón Varsóban 2022. augusztus 15-én
Darryl Williams tábornok, az Egyesült Államok európai és afrikai hadseregének új parancsnoka üdvözli az embereket a lengyel fegyveres erők napja alkalmából rendezett bemutatón Varsóban 2022. augusztus 15-én

Közösen ünnepelt a lengyel katonai vezetőkkel az amerikai hadsereg európai parancsnoka és több amerikai katona hétfőn, a lengyel fegyveres erők napján, ami szimbolikusan is megerősíti a NATO támogatását a szövetség keleti szárnyán, miközben Oroszország háborúzik a szomszédos Ukrajnában.

Darryl Williams tábornok, az Egyesült Államok európai és afrikai hadseregének új parancsnoka Varsóban részt vett az ismeretlen katona sírjánál tartott megemlékezésen. A közelben amerikai és brit katonák sorakoztak fel, bemutatva katonai felszerelésüket.

A nemzeti ünnep Lengyelország 1920-as győzelmére emlékezik, amelyet Szovjet-Oroszország felett aratott egy kulcsfontosságú csatában, és amelynek köszönhetően megállították a bolsevik hadsereg nyugati előrenyomulását.

„Az évek múlnak, de egy dolog állandó – amikor Oroszország megpróbálja újjáépíteni birodalmát, az mindig gonosz birodalom. Mindig háborús bűnöket követ el” – mondta Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter az ünnepség előtt újságíróknak, hozzátéve, hogy nem számít, hogy Oroszország éppen császári uralom alatt áll, vagy a kommunisták, vagy Putyin vezeti.

Amerikai csapatok már korábban is részt vettek ezen a lengyel ünnepen, de ez az első alkalom azóta, hogy Joe Biden elnök június végén egy NATO-csúcson bejelentette, hogy Washington létrehozza első állandó katonai bázisát Lengyelországban.

A nyugat-lengyelországi Poznańban található, Camp Kościuszkónak nevezett tábor egy közös lengyel–amerikai bázis, amely az amerikai hadsereg V. hadtestének állandó lengyelországi főhadiszállása lesz, egyben az amerikai hadsereg legkeletibb európai bázisa.

A bázis néhány katonája egy Abrams M1A1 tankot és más felszereléseket mutatott be a megemlékezésen, ahol a lengyel fegyveres erők különböző fegyvernemei vonultak végig a fehér-piros nemzeti lobogókkal díszített utcákon.

A bázist Tadeusz Kościuszko tábornokról nevezték el, az amerikai forradalom hőséről, aki megerősítette West Point erődítményeit, és aki később visszatért Lengyelországba, hogy harcoljon a császári orosz erők ellen.

Kevin Andersen őrnagy, az amerikai hadsereg szóvivője azt mondta, hogy katonáiknak egyelőre gondot okoz a Kościuszko név kiejtése, ezért helyette Camp K-nek hívják a bázist. Hozzátette, hogy a hadsereg készített egy videót, amely segít a katonáknak megtanulni és helyesen kimondani a nevet a Lengyelország iránti tisztelet jeleként.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG