Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai tisztségviselők nem látják jelét készülő orosz atomcsapásnak


Karine Jean-Pierre sajtótájékoztatója a Fehér Házban 2021. november 5-én
Karine Jean-Pierre sajtótájékoztatója a Fehér Házban 2021. november 5-én

A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, hogy rendkívül komolyan veszik az atomfegyverek bevetésével kapcsolatos fenyegetőzést, azonban egyelőre nem látják okát a nukleáris stratégia módosításának.

Laura Cooper, az amerikai védelmi minisztérium helyettes államtitkára arról számolt be, hogy kizárólag „nyílt forrású jelentéseket” látott arra vonatkozóan, hogy Moszkva atomfegyvereket szállítana vasúton ukrajnai bevetésre.

Hozzátette: az Egyesült Államok szorosan figyelemmel követi az orosz nukleáris csapásmérő erőket, de egyelőre nem lát okot saját stratégiája módosítására.

Hasonlóképpen nyilatkozott Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő is, aki újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy nagyon komolyan veszik a nukleáris kardcsörtetést, de nem észlelték semmi jelét annak, hogy Oroszország atomcsapásra készülne.

Súlyos eszkalációt jelent a már több mint hét hónapja tartó háborúban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben részleges mozgósítást rendelt el, aláírta a megállapodást négy ukrajnai régió illegális elcsatolásáról, és kilátásba helyezte, hogy az új orosz területeket „minden rendelkezésre álló eszközzel”, így atomfegyverrel is meg fogják védeni.

A The Times a napokban arról írt, hogy az orosz kormány nukleáris kísérleti robbantásra készül Ukrajna határai közelében. A brit lap szerint erről a NATO is figyelmeztetést küldött a tagállamainak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője erre reagálva annyit mondott, hogy országa nem kíván részt venni a nyugati politikusok és sajtótermékek által folytatott „nukleáris retorikai gyakorlatban”.

Laura Cooper arra is kitért, hogy a Pentagon számontartja az ukrán hadsereg lőszerkészleteit, ekként is biztosítva, hogy meglegyenek a szükséges eszközeik az ellenoffenzívához.

Kiemelte továbbá, hogy az előző nap bejelentett újabb amerikai katonai segítségnyújtás keretében szállítandó HIMARS rakétarendszerek tovább erősítik majd az ukrán harctéri képességeket. Mint mondta, ezekkel a fegyverekkel az ukrán hadsereg képes csapást mérni az országban található célpontok túlnyomó többségére a még 2014-ben annektált Krím félszigeten is.

Ukrán harckocsizók elfoglalták a Harkiv melletti „Moszkvát”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:07 0:00

Orosz menekültáradat

Eközben Marat Ahmetdzsanov kazah belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy már kétszázezer orosz állampolgár érkezett országába azóta, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 21-én elrendelte a részleges mozgósítást Oroszországban.

Mint közölte, ugyanezen idő alatt 147 ezer orosz állampolgár távozott Kazahsztánból. Arra nem tért ki, hogy milyen irányba, azonban a helyi hatóságok előző heti adatai szerint frissen érkezett oroszok tízezrei utaztak már tovább a szomszédos Üzbegisztánba és Kirgizisztánba.

Ahmetdzsanov tudatta, hogy az érkezők száma az előző hétvége óta csökkenőben van, korábban pedig úgy nyilatkozott, hogy kizárólag abban az esetben fogják kiadni Oroszországnak az állampolgárait, ha nemzetközi körözés van ellenük érvényben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG