Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai védelmi miniszter: Döntő pillanat van Ukrajnában


Mark Milley amerikai tábornok, egyesített vezérkari főnök, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az ukrán védelmi csoport ülésén Brüsszelben 2022. június 15-én
Mark Milley amerikai tábornok, egyesített vezérkari főnök, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az ukrán védelmi csoport ülésén Brüsszelben 2022. június 15-én

Oroszország ukrajnai inváziója döntő pillanatban van, ezért az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek továbbra is a három hónapja tartó konfliktusra kell összpontosítaniuk – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Brüsszelben, ahol a NATO védelmi minisztereinek tanácskozása zajlik.

A tanácskozás mellett szervezett találkozón a fő téma az Ukrajnának szánt fegyverszállítás. Ez a harmadik alkalom, hogy a csaknem ötven országot tömörítő csoport összeül, hogy megvitassa és összehangolja az Ukrajnának adott segítséget. Az előző ilyen találkozó áprilisban volt a németországi Ramstein légi bázison.

Ukrajnának egyebek mellett ezer ágyúra, ötszáz harckocsira és ezer drónra van szüksége – közölte hétfőn Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó. A nyugati országok NATO-szabvány fegyvereket ígértek, köztük fejlett amerikai rakétákat.

Ezek odajutása azonban időbe telik, és Ukrajnának folyamatos nyugati támogatásra van szüksége az új eszközök és rendszerek használatához, ugyanakkor a szovjet időkből megmaradt fegyver- és lőszerkészleteik kezdenek kifogyni.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy leeresszünk, nem veszíthetjük el a lendületet. Túl nagy a tét” – mondta Lloyd Austin a brüsszeli találkozó elején.

„Fokoznunk kell közös kiállásunkat Ukrajna önvédelme mellett, és még keményebben kell törekednünk arra, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát, a polgárait és a területét” – tette hozzá Austin.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozó előtt azt mondta, hogy a szövetségesek továbbra is nehézfegyverekkel és nagy hatótávolságú rendszerekkel látják el Ukrajnát, és arra számít, hogy még a júniusi NATO-csúcstalálkozón megállapodnak egy új támogatási csomagról Kijevnek.

„Néha ezek a lépések időbe telnek. Pontosan ezért fontos egy olyan találkozó, mint a mai, hogy találkozzunk az ukrán képviselőkkel, hogy megismerjük a kihívásokat és a kérdéseket” – mondta Stoltenberg.

Felőrlő művelet

A békeidőben körülbelül százezer lakosú Szeverodonyeckért vívott csata most a legdurvább harc Ukrajnában, miután az oroszok büntetőháborút indítottak az ellenség kimerítésére.

„Ukrajna sorsdöntő pillanat előtt áll a harctéren (…) Oroszország a nagy hatótávolságú tüzérségével próbálja megsemmisíteni az ukrán állásokat” – mondta Austin.

Az amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy napokon belül újabb bejelentés lesz arról, hogy további fegyvereket adnak Ukrajnának.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 4,6 milliárd dolláros (18 ezer milliárd forintos) katonai támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára Oroszország február 24-i inváziója óta, beleértve tüzérségi rendszereket és nagyobb hatótávolságú fegyvereket, mint például a HIMARS.

A Biden-kormány közölte: biztosítékot kapott Kijevtől arra, hogy ezeket a nagyobb hatótávolságú fegyvereket nem használják orosz területek megtámadására, mert az eszkalálhatná a konfliktust.

Kijev közölte, hogy naponta száz-kétszáz katonát veszít, és több százan megsebesülnek. Volodimir Zelenszkij elnök egy éjszakai beszédében az európai történelem egyik legbrutálisabb harcaként írta le a keleti Donbász régióért folytatott küzdelmet, amelyet 2014 óta részben oroszbarát szakadárok tartanak megszállva.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG