Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai vízumkorlát; brüsszeli folyóirat magyar adóforintokból; hadifoglyok Törökországból


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Tárgyalás közben szigorított az ESTA-n Washington: vízumkényszer, de akár enyhítés is jöhet. Rejtélyes körben népszerűsítették a magyar adófizetői pénzzel kitömött brüsszeli folyóiratot. Törökországon keresztül érkezhettek hozzánk az ukrán hadifoglyok. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Tárgyalás közben szigorított az ESTA-n Washington: vízumkényszer, de akár enyhítés is jöhet

Meglepte az amerikai vízummentességi rendszer szigorítása a magyar kormányt, hiszen az ügyben folynak a tárgyalások a felek között – tudta meg lapunk. Információink szerint már körvonalazódott a kompromisszum, elvileg októberre akár meg is egyezhettek volna a felek, de most újra minden nyílttá vált.

Rejtélyes körben népszerűsítették a magyar adófizetői pénzzel kitömött brüsszeli folyóiratot

Magyar adófizetői pénzből építenek hálózatot a nemzetközi radikális jobboldalon a The European Conservative című folyóirat emberei, akik egy exkluzív római klubban nagykövetek és hírszerzők között is kiosztották a lap példányait. A több mint 1,6 milliárd forint közpénzzel megtámogatott magazin főszerkesztője életrajza szerint egy hatvannégy éves múltra visszatekintő, nemzetközi jobboldali titkos társaság tagja.

Törökországon keresztül érkezhettek hozzánk az ukrán hadifoglyok

Újabb részletek derültek ki a tizenegy, korábban ukrán oldalon harcoló, Magyarországra került hadifogollyal kapcsolatban. A Szabad Európa információi szerint a repülőgép, amellyel a hadifoglyokat hazánkba szállították, nem közvetlenül Oroszországból, hanem Törökországból érkezett Budapestre június 7-én.

Miért támogatjuk sokkal jobban Ukrajnát, mint Orbán Viktor szavai alapján bárki gondolhatná?

Ukrajna nem szuverén, nekünk mindegy, hogy ki nyeri a háborút, sőt valójában az is mindegy, lesz-e ukrán államiság, vagy sem – az elmúlt években sorjáztak az effajta, felháborodást keltő nyilatkozatok keleti szomszédunkkal kapcsolatban, miközben a felszín alatt más volt az attitűd.

Politikai show, kampányterep, tudatos bázisépítés? Mit jelent Tusványos Orbánnak és a Fidesznek?

Az év egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó eseménye régóta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Orbán Viktor tusványosi előadásai heteken át muníciót adnak az elemzőknek, és gyakran nemzetközi bírálatokat váltanak ki. A Sztoriban vendége Kósa András. A Szabad Európa főmunkatársa ott volt Tusnádfürdőn, több pódiumbeszélgetést is meghallgatott, és arról is beszélt, hogy mennyire megközelíthetők ilyen közegben a politikusok.

Miért nehezíti tovább egy magyar államtitkár a kárpátaljai magyarok ukrajnai életét?

A kárpátaljai magyarságnak semmi köze két szláv nép háborújához – mondta nemrég Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az orosz agresszió miatt etnikailag homogenizáló Ukrajnában ilyen kijelentések nélkül is megszűnés fenyegeti a magyar kisebbségi közösséget. Úgy tűnik, a magyar kormány is arra készül, hogy Kárpátalja kiürül.

Munkacsoportok, nagykövetek, tanácsok – hol a helye az új magyar EU-miniszternek?

Vétók és voksok – mire adta áldását a magyar kormányfő, és kire jut a fogaskerekek megakasztása? Kell-e egyáltalán szavazni azokban a kérdésekben, amelyekre Orbán Viktor érzékeny? Állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével ezekre a kérdésekre is választ kap podcastunkból, és azt is megtudhatja, kinek az érdekeit képviselik az EU-biztosok, és ki a kormányfő serpája.

Pert indított a honvédség ellen egy újabb kirúgott, tapasztalt szerződéses katona

Beperelte a Magyar Honvédséget egy iraki missziót is megjárt szakaszvezető, akit annak ellenére rúgtak ki érdemi indoklás nélkül, hogy még két év volt a szerződéséből. A tapasztalt lövész zokon vette, hogy a kirúgásokat levezénylő honvédelmi miniszter Facebook-harcosnak nevezte az elégedetlenkedőket. Azt üzente neki: bármikor kihívja a honvédség legjobb lövészét megmérettetésre.

Derdák András: A rock and roll elitje beállt a Fidesz által diktált kultúraváltásba

A kultúraközvetítő szakember szerint Tusványos egyértelműen fideszes kampányrendezvény, ottani fellépésével egy zenekar a rendszert legitimálja, miközben egyes érintettek, a kulturális elit tagjai azzal nyugtatják magukat, hogy a Fidesz szőrös mancsa már úgyis mindenen rajta van.

Svéd NATO-csatlakozás: a Fidesz–KDNP nem ment el a rendkívüli ülésre

A kormánypárti képviselők megint nem mentek el az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésre, ahol Svédország NATO-csatlakozásáról is szavaztak volna. Távolmaradásukkal határozatképtelen volt az Országgyűlés, ezért elmaradt a szavazás a hat napirendi pontról. Az ellenzéki képviselők mintegy fél órát beszélhettek napirend előtt, majd vége lett a rendkívüli ülésnek.

Környezetbarát tervezés nélkül 2050-ben három Földre lenne szükségünk

Ideje megbarátkoznunk a környezetbarát tervezés (eco-design) fogalmával, tekintettel arra, hogy az Európai Unió minimumkövetelményeket vezetne be, hogy a piacon lévő valamennyi áru fenntartható, tartós és környezetbarát legyen. Ez azt jelenti, hogy alapvetővé kellene válniuk az EU-ban a hosszú élettartamú, biztonságos és újrahasznosítható termékeknek, amelyek kevésbé károsak a környezetre.

Oktatáskutató: Gulyás Gergely roma tanulós magyarázata félrevezető, az elemi logikának sem felel meg

Varga Júlia közgazdász, oktatáskutató szerint a 2022-es kompetenciamérés rossz eredményeinek egyik oka a Covid miatti iskolabezárások alatt elszenvedett tanulási veszteség, amit a kormány nem ismert fel. A szakember szerint a miniszter roma tanulókat felhozó magyarázata azért sem stimmel, mert egy hirtelen változást nem lehet olyan dologgal igazolni, ami nem változik hirtelen.

Elfogyott a gázolaj Magyarország egyetlen komplex vízi benzinkútján – a legközelebbi Pozsonyban van

Csaknem kétszáz hajó maradhat hoppon, ha a Mol nem tudja megoldani a Petőfi híd lábánál lévő Zöld Sziget bunkergázolaj-ellátását. A hajósokat hétfőn értesítette a Mol, hogy egy napig még tankolhatnak, utána nem lesz gázolaj. A Zöld Szigettel nem csak ez a baj: az érintettek azt gyanítják, hogy Budapesten visszaél monopolhelyzetével a komplex létesítmény, amely vízi benzinkútként is üzemel. A hajósok szerint korábban is csak akkor vették volna át tőlük pénzért a környezetre ártalmas olajos fenékvizet vagy a kenőolajat, ha cserébe még több száz liter olajat is vásároltak volna a cégtől.

Kis debreceni abszurd egy kormányközeli cég kútfúrási terveiről, egy hatósági végzésről és a vízkincsről

Másfél nap alatt már három formában tették elérhetővé a katasztrófavédelem határozatát, amely alapján felmerül a kérdés: tudja-e egyáltalán valaki, mennyi lesz a város egyik új ipari parkjába települő cégek vízigénye?

Az ukrán gabona rögös útja: ha nem pusztítják el az oroszok, kitiltják az európaiak

Nem sikerült az európai uniós mezőgazdasági minisztereknek megfelelő választ adniuk arra, hogyan kezelik a fekete-tengeri gabonaútvonal oroszok általi lezárását, sőt a helyzet még nehezebbnek tűnik azáltal, hogy öt keleti tagállam el akarja kerülni, hogy az ukrán termékek a szárazföldi szállítással a saját piacaikon is megjelenjenek. A helyzet ismét élelmezési válsággal fenyeget azokban az afrikai és közel-keleti országokban, amelyek számítanak az ukrán agrártermékekre.

XS
SM
MD
LG