Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

436-an haltak meg koronavírusban az ünnepek alatt, nem tudni, hány omikronos eset volt


Az omikron koronavírus-változat
Az omikron koronavírus-változat

Nem közölt új adatokat az omikron-vírus okozta fertőzésekről a magyar kormány, míg máshol az előzőkhöz hasonló ötödik hullámra készülnek a variáns miatt. Kínában hivatalosan nincs omikronos beteg, ennek ellenére újra rekordszámú fertőzöttet regisztráltak.

A magyar szervek egyszerre tették közzé a december 23-tól december 26-ig tartó időszak járványadatait, amelyekből kiderül, hogy négy nap alatt 436 új áldozata volt a koronavírusnak, vagyis naponta átlagosan 109. Az elmúlt négy napban 7989 új fertőzöttet igazoltak, ami a járvány terjedésének lassulását mutatja, de ehhez hozzájárul az is, hogy az ünnep alatt kevesebb tesztet végeztek.

A hivatalos tájékoztatóoldalon azt írják, az omikron-vírusvariáns Magyarországon is terjed, ezért az oltás felvételére kérik az oltatlanokat és a megerősítő oltás felvételére a négy hónapnál régebben oltottakat. Arról azonban nem írtak tájékoztatást, hogy a fertőzések mekkora részéért felelős az új variáns. December 23-án a kormány még azt közölte, hogy igazoltan csak 63 omikron-fertőzésről tudnak, ami nehezen hihető az alapján, hogy más országokban milyen gyorsan terjed a vírusváltozat a magyarnál szigorúbb lezárások mellett is.

Utazási káosz a fertőzések miatt

Az Egyesült Államokban dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok legmagasabb, fertőző betegségekkel foglalkozó tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező napokban emelkedni fog az amerikai esetek száma, és fennáll annak a lehetősége, hogy a kórházak telítődni fognak azokban a régiókban, ahol nagyobb arányban vannak oltatlan emberek.

Az Egyesült Államokban a napi új fertőzések száma közel 190 000-re emelkedett, ami megegyezik a januárban, a vakcinák teljes körű bevezetése előtt tapasztalt új esetek számával. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója azt mondta, a következő, omikron-változat okozta hullám valószínűleg több fertőzést okoz majd, mint a januári járvány.

Néhány amerikai állam a Nemzeti Gárda tagjait is bevetette, hogy segítsenek betölteni a kórházakban és idősotthonokban a személyzet hiányát. December 26-án sok helyen fennakadások történtek az amerikai légi közlekedésben, mivel a légitársaságok a fertőzések okozta létszámhiány miatt törölték a járataikat. A háromnapos karácsonyi hétvégén mintegy 8300 járatot töröltek és több tízezer járat késett.

Teljes kijárási tilalom egy kínai városban

Az omikron miatt az országok is kénytelenek voltak feleleveníteni a zárlatot, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban pedig a főbb sportligák törölték a mérkőzéseket. Belgiumban több ezer előadóművész, moziüzemeltető és rendezvényszervező tüntetett a kormány által elrendelt korlátozások ellen. A tiltakozók azzal vádolták a kormányt, hogy az új víruskorlátozásokkal igazságtalanul célozza meg a kulturális ipart.

Ezzel együtt azonban a karácsonyi vásárok folytatódhatnak, az éttermek és a bárok nyitva tarthatnak, de a színházakba és más szórakozóhelyekre, köztük a sportstadionokba való bejutást szigorúan korlátozták.

Kínában hivatalos információk szerint még nem jelent meg az omikron-variáns, ennek ellenére itt is gondot okoznak az újabb fertőzések. Bár az országban a 2019 végén kezdődött járvány elvonulása óta alig jelentettek új fertőzést, a kínai kormány most mégis arra kényszerült, hogy fokozza erőfeszítéseit a helyileg terjedő Covid–19-es esetek megfékezésére. A közép-kínai Hszian városában december 27-én fertőtlenítési kampányt indítottak, remélve, hogy a február 4-én kezdődő pekingi olimpia előtt sikerül megfékezni a koronavírus terjedését. A hatóságok vírusölő oldatot permeteznek az utakra és épületekre a 13 milliós Hszianban, a Pekingtől mintegy 930 kilométerre fekvő városban, és a lakosság tömeges tesztelését is elkezdték.

Kína a járvány eleje óta szigorú határellenőrzésekből, hosszas karanténból és célzott zárlatokból álló zéró-Covid-stratégiát vezetett be. December 26-ra azonban összesen 162, tünetekkel járó Covid–19-fertőzést jelentettek Kínában az egy nappal korábbi 158-hoz képest. Az új esetek szinte mindegyike Hszianban volt, ahol a fertőzések száma az ötödik napja tartó teljes utazási és kijárási tilalom ellenére is emelkedik.

XS
SM
MD
LG