Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már több mint 38 ezren haltak bele a járványba Magyarországon


Ápoló a koronavírusos betegek intenzív osztályán a Szent László Kórházban 2020. december 8-án.
Ápoló a koronavírusos betegek intenzív osztályán a Szent László Kórházban 2020. december 8-án.

Az újabb több mint száz koronavírus miatt elhunyttal már 38 ezer felett jár az áldozatok száma Magyarországon. Egészen keveset de csökkent a kórházi kezelésre szoruló, súlyosabb betegek száma.

Ezúttal 132 magyar vált a járvány áldozatává az előző nap során, állítja az állami tájékoztatás. A közvetlen áldozatok száma így meghaladta a 38 ezret.

Ha nem sikerül csökkenteni a halálozások számát, év végére 40 ezer környékére érhet. Magyarország a világon az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtva a járványban az emberi élet védelme területén a Worldometers alapján.

5527 koronavírusos fertőzött van jelenleg kórházban. Közülük 501 beteg helyzete olyan súlyos, hogy invazív lélegeztetéssel próbálják őket életben tartani.

Előző nap nagyjából hatezer első oltás beadását sikerült megszervezni, de ebben benne vannak a szüleik által beoltatott 5-11 évesek is. Így összesen 6 millió 232 ezer ember kapott legalább egy oltást, és nagyjából a felük kapott harmadik oltást is.

Utóbbi azért lényeges, mert havonta feleződik és három-négy hónap után drasztikusan elkezd csökkenni az antitestszint a szervezetben. Azaz durván fél év után az oltatlanokkal kerülhet egy szintre az adott ember.

Az omikron vírusvariáns lehet hamarosan egész Európában a járvány domináns vírusfajtája. Az omikron által okozott fertőzés súlyosságát még mérik, de az első bizonyítékok arra utalnak, hogy a tünetek kevésbé súlyosak, mint a korábbi változatoknál. Még mindig túl korai az omikron halálozási képességét megállapítani más vírusváltozatokhoz viszonyítva.

A variáns viszont nagyon fertőző, és úgy tűnik, hogy a vakcina hatékonyságának csökkenésével jár az ECDC szerint.

Új, specifikusabb vakcinára valószínűleg nem lesz szükség az omikron variáns ellen, de ez a kérdés nem egyértelmű még. Egy új termék ettől még érkezhet, a Novavax oltását is megfelelőnek minőségűnek és hatásfokúnak találta az Európai Gyógyszerügynökség. A Novavax terméke is csak a vírus egy részét ismerteti fel a szervezettel, de nem RNS-alapú oltás.

Naprakész járványügyi adatainkat alább találja egyben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG