Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Annalena Baerbock lesz a német Zöldek kancellárjelöltje


Annalena Baerbock beszédet tart jelöltsége bejelentését követően Berlinben, 2021. április 19-én
Annalena Baerbock beszédet tart jelöltsége bejelentését követően Berlinben, 2021. április 19-én

Annalena Baerbock, a párt társelnöke lesz a német Zöldek kancellárjelöltje a szeptemberi szövetségi törvényhozási választáson, eközben a jobbközép, úgynevezett uniópártok még mindig nem tudtak megállapodni a közös jelöltjük személyében.

Baerbock indítását riválisa, a párt másik társelnöke, Robert Habeck jelentette be hétfőn, ami elemzők szerint üzenetértékű a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közötti egyet nem értés közepette.

A szeptember 26-ai választás kimenetele nehezen megjósolható, részben azért, mert Angela Merkel kancellár nem száll ringbe egy újabb, immár ötödik mandátumért.

A közvélemény-kutatók most a második helyre mérik a Zöldeket a CDU/CSU mögött, illetve a másik hagyományosan nagy párt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) előtt.

Megújulás

A 40 éves Baerbock 2013 óta tagja a szövetségi parlament alsóházának (Bundestag), azonban nem rendelkezik kormányzati tapasztalattal. „A megújulást képviselem, mások a status quót” – mondta.

Leszögezte, hogy „olyan Németországot szeretne Európa szívében, amelynek a klímavédelmi intézkedései megteremtik a jövőbeli prosperitás, szabadság és biztonság alapjait”.

Baerbock és Habeck 2018 eleje óta vezetik társelnökökként a pártot, amely sokat erősödött pragmatikusként és harmonikusként jellemzett irányításuk alatt. Noha a Zöldek ellenzékben vannak szövetségi szinten, a 16 németországi tartomány közül 11-ben tagjai a kormánynak. A legfrissebb felmérések szerint a párt támogatottsága 20-22 százalék, több mint kétszerese a 2017-es választáson elért 8,9 százaléknak, így könnyen kulcsszerepük lehet az új kormány megalakításában.

A kancellárjelölt személyét a párt júniusi kongresszusán fogják jóváhagyni a tervek szerint.

A Zöldek múlt hónapban bemutatták programjukat, amelynek értelmében felgyorsítanák a széntüzelésű erőművek leállítását, emelnék a szén-dioxid-kibocsátás költségeit, valamint jelentős infrastruktúra-fejlesztésbe kezdenének. A párt erősen támogatja az európai uniós integrációt, kemény álláspontot képvisel Oroszországgal szemben, például ellenzi a vitatott Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítését is.

CDU/CSU testvérharc

Eközben az uniópártok továbbra sem állapodtak meg közös jelöltjükről, pedig ennek a saját maguk által megszabott határideje vasárnap lejárt. A CDU az Észak-Rajna-Vesztfália tartományt vezető Armin Laschetet, a CSU pedig Bajorország kormányfőjét, Markus Södert támogatja.

A friss közvélemény-kutatások szerint Söder népszerűbb, a két párt közül azonban messze a CDU erősebb, a párt Németország 16 tartománya közül 15-ben működik, míg a CSU kizárólag Bajorországban.

Helyi sajtójelentések szerint Laschet, Söder és közeli tanácsadóik vasárnap este egyeztettek, de nem született eredmény. Hétfőn folytatódnak a megbeszélések.

Szakértők szerint a szembenállás súlyosbodása tartós károkat is okozhat a pártszövetségnek.

A CSU eddig kétszer adta a pártszövetség közös jelöltjét, 1980-ban és 2002-ben, azonban mindkétszer vesztettek.

Az SPD Olaf Scholz pénzügyminisztert indítja a kancellári tisztségért.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG