Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Söder az esélyesebb a CDU-CSU kancellárjelöltségére


Markus Söder Berlinben, 2021. április 13-án
Markus Söder Berlinben, 2021. április 13-án

Az új, pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények megerősítették, hogy Markus Söder bajor miniszterelnök lehet a sikeres jelöltje Angela Merkel kancellár jobbközép blokkjának az őszi választásokon. Jóval nagyobb a támogatottsága, mint Armin Lascheté, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökéé.

Laschet Merkel Kereszténydemokrata Uniójának a vezetője, és maga mellé állította a párt vezetőit, hogy támogassák kancellárjelöltségét.

Söder, a CDU kisebb bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió vezetője nem engedett azoknak, akik a jelölés kérdését mielőbb el akarták dönteni: azt mondta, hogy a párt vezető tisztségviselőin kívül az embereket is meg kell hallgatni. Kiemelte, hogy a közvélemény-kutatóknál ő vezet, és két új felmérés is alátámasztja ezt.

A választók Södert szeretnék

Az egyiket a héten végezte az ARD televízió megrendelésére az infratest dimap ügynökség, és eszerint a németek 44 százaléka és a pártszövetség szavazóinak 72 százaléka inkább Södert látná szívesen kancellárjelöltnek Laschet helyett. A másik oldalon a németek 15 százaléka és a pártszövetség szavazóinak 17 százaléka részesítette előnyben Laschetet.

Az 1174 ember részvételével végzett közvélemény-kutatás hibahatára plusz-mínusz két-három százalék.

Vélhetően még ennél is nagyobb súllyal esik latba a Bild felkérésére végzett és pénteken közzétett eheti INSA közvélemény-kutatás. Ez azt jelzi, hogy Laschet jelöltségével a pártszövetség 27 százalékos támogatást érne el, míg Söderrel 38 százalékot.

Az INSA közvélemény-kutatásának hibahatára plusz-mínusz 3,1 százalékpont.

Laschet megkérdőjelezte a közvélemény-kutatás jelentőségét. Azt mondta, hogy a választástól még hónapokra vagyunk, és ő a múltban többször rácáfolt az alacsony számokra a tartományi választásokon.

Döntés a hétvégén?

A két párt közös parlamenti képviselőcsoportjának keddi berlini ülése után mindkét férfi feltűnt, hogy elmondják, a tárgyalások eredményesek voltak, és azt remélik, hogy a hét végére döntést hoznak.

Péntek délután azonban semmi nem utalt arra, hogy bármilyen bejelentés küszöbön állna.

Németország szeptember 26-i parlamenti választása meghatározza, ki követi Merkelt, aki közel 16 év hatalom után nem indul újra az ötödik ciklusért.

XS
SM
MD
LG