Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tucat ápoló és orvosok is felmondhattak a Semmelweis Egyetemen


Ápoló a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírusosoknak fenntartott intenzív osztályán 2021. április 9-én
Ápoló a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírusosoknak fenntartott intenzív osztályán 2021. április 9-én

A felmondások kormányzati megtiltása előtt több mint harminc ápoló és több orvos is felmondott a Semmelweis Egyetemen a Magyar Hang szerint. Az egyetem nem cáfolta a hírt.

A rossz munkaszervezés, a túlterheltség, az orvosok és ápolók közötti bérfeszültség miatt harmincnál is több ápoló és több orvos is felmondott a Semmelweis Egyetemen múlt hét végén, írja a Magyar Hang.

A lap szerint az egyetem nem cáfolta az értesülést, viszont megjegyezte, hogy nem igaz, hogy tömegesen mondanának fel az alkalmazottak. Emellett a Semmelweis Egyetem válaszában hozzátette, hogy negyven betegellátó szervezeti egységük és 5800 egészségügyi dolgozójuk van. Az elmúlt félévben hét százalékkal több szakdolgozójuk van, mint tavaly a hasonló időszakban.

A lap szerint az elmúlt hetekben komoly felmondási hullám indult az állami egészségügyi dolgozók körében. Az okok közt említik az egészségügyi dolgozók új munkavállalási szabályozását és azt, hogy az ápolók bére jövőre sem fogja elérni a nemzetgazdasági átlagot.

Idén egyébként a 110 ezer, az állami egészségügyben dolgozó munkavállaló közül 5500 nem írta alá az új jogviszonnyal járó szerződést.

Ezután a kormány csütörtökön újra megtiltotta a felmondást az egészségügyi dolgozóknak és a rendvédelmi dolgozóknak is. Az egészségügyi dolgozóknak júniusban ért véget az előző tiltás. Az egészségügyi dolgozóknál ugyanakkor meghagyták az azonnali felmondás lehetőségét.

Ez lényegében a leggyorsabb kirúgást vagy az olyan azonnali kilépést jelenti, amikor a munkavállaló vagy munkaadó a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi vagy másképp teszi lehetetlenné a munka elvégzését.

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke korábban nem zárta ki, hogy akár az állami egészségügyi dolgozók harmada is kiléphet a járvány után. Lénárd Rita szerint még az orvosok részéről várható inkább utánpótlás, a járvány során a legszűkebb keresztmetszetnek bizonyuló szakdolgozókból kevésbé.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG