Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Április közepén nyitná az óvodákat és az iskolákat a kormány


Koronavírustesztet végző orvostanhallgatók a budapesti Hermann Ottó Általános Iskolában, 2020. november 26-án
Koronavírustesztet végző orvostanhallgatók a budapesti Hermann Ottó Általános Iskolában, 2020. november 26-án

Ha a beoltottak száma eléri Magyarországon a 2,5 milliót, attól számítva egy héten belül kinyithatnak az iskolák és az óvodák. A kormány szerint ez legkorábban április 12-én vagy 19-én lehetséges, előtte azonban beoltanák az óvónőket és a pedagógusokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány szerdai döntéseiről beszámolva arra kérte az érintetteket, hogy regisztráljanak oltásra, ugyanakkor megerősítette, hogy az oltás önkéntes marad.

A járvány harmadik hulláma még nem tetőzött Magyarországon, de a matematikai számítások szerint közel lehetünk a csúcsponthoz – mondta a miniszter, aki megerősítette, hogy az oltottság függvényében tervezik meg a nyitást, amire a jelenlegi számok alapján még nincs mód. Ugyanakkor az operatív törzs pénteken tárgyal arról, hogy az üzletek esetében 10 négyzetméterenként 1 vásárló megengedhető-e.

Áprilisban a kormány szerint több lesz a vakcina

A miniszter szerint áprilisban Kínából is jöhet a szerződésben vállaltnál előbb szállítmány, és az Európai Unióból is érkezhet a közeljövőben vakcina. Gulyás Gergely megerősítette, hogy áprilisban már várható a Janssen egylövéses oltóanyagából az első szállítmány, ebből összesen 4 millió 360 ezret kötött le Magyarország.

Olcsóbb és egy oltás is elég belőle
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

A minap bejelentett újabb kínai és az indiai vakcina szerződését még nem írta alá a magyar kormány. Gulyás Gergely szerint tartható az a terv, hogy április 4-ig minden 65 év felettit beoltsanak, és reális az is, hogy

május végéig az, aki oltást kíván kapni, megkaphatja az első oltását, a legfiatalabbak is”.

Ezzel kapcsolatban említette a miniszter, hogy írásbeli és szóbeli érettségi vizsgákkal is terveznek, május elején az előbbit, június elején az utóbbit tartanák.

A várandós nők oltásának korábbi orvosi protokollját jelenleg vizsgálják felül, közös szakmai állásfoglalás készül, amit az országos tiszti főorvos ismertet majd a napokban.

A kormány szerint van elegendő személyi kapacitás az egészségügyben, nem marad ellátatlanul senki, akkor sem, ha a jelenleginél több ezerrel nőne a betegek száma. Gulyás Gergely azt mondta, hogy 500 egészségügyi szakon tanuló önkéntes jelentkezett az országos akció keretében, a rezidenseket és az orvostanhallgatókat bevonták, és bármilyen orvos behívható, tehát a háziorvosokat, valamint a magánegészségügyben dolgozókat is bevonhatják, de erre még nem volt szükség.

XS
SM
MD
LG