Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kórházba rendelhetik a háziorvosát és a körzeti rendelők orvosait, ápolóit is


Orbán Viktor miniszterelnök beszél a parlamentben, 2021. február 15-én
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a parlamentben, 2021. február 15-én

Egy kedd esti változtatás folytán a kórházak csütörtökön felmentést kaphatnak az eddig kötelező minimális ellátási feltételek alól, berendelhetik a háziorvosát és a körzeti szakrendelők dolgozóit is a kórházakba. Emellett átveszi az állam az irányítást az önkormányzati rendelők felett, és a kórház-főigazgatóhoz kerül a vezetés.

Kedd este fajsúlyos változtatások jelentek meg a Magyar Közlönyben, egy új rendelet formájában. Ezzel nagyjából rövid hír is megjelent erről az MTI-ben, de előzetesen nem árulta el a kormány, hogy miért készül ilyen jelentős lépésekre.

Már a háziorvosokat is berendelnék

Az átszervezés egyik fő eleme: a kórházakhoz és kórház-főigazgatóhoz (Jenei Zoltán az Okfő vezetője, az országos kórház-főigazgató tavaly év vége óta) kerül az önkormányzati rendelőintézetek irányítása. Az új szakmai irányító hatásköre a háziorvosokra is kiterjed.

A háziorvosok jelentős részét ezentúl áthelyezhetik bármelyik kórházba az adott megyén belül, hogy ott dolgozzon tovább. Azokra a háziorvosokra vonatkozik ez, akiknek a háziorvosi mellett más szakképesítésük is van. De ez meglehetősen gyakori lehet, ráadásul idéntől háziorvosi szakvizsga sem feltétlenül szükséges egy háziorvos számára.

Emellett a szakrendelők dolgozóit is átrendelhetik a kórházakba. Ezentúl minden egészégügyi intézmény vezetőjének nyilvántartást kell vezetnie arról, hány embert lehet lehet tőlük elvenni, azaz átcsoportosítani máshova. Ebben bármilyen változás van, az intézmény vezetője két órán belül köteles ezt jeleznie annak a kórházi vezetőnek (vagy az Okfő vezetőjének), akinek az irányítása alá tartozik.

Lejjebb adhatnak az eddigi minimum színvonalból

A veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet szerinti minimumfeltételeknek történő megfelelés alól" felmentést kaphatnak egyes intézmények

‒ áll az új szabályban. Itt nincs pontosabban meghatározva, hogy milyen minimum színvonalból lehet lejjebb adni, ezt a megyei kórházak igazgatói és Jenei Zoltán Okfő-igazgató dönthetik el belátásuk szerint. Ilyenkor viszont új minimálisan elvárt ellátási feltételeket is megadnak majd az adott intézménynek.

Az eddigi minimum-színvonalat megszabó hazai szabályozás egy óriási rendelet, a kézmosástól a halottak hűtésén át a kötelező adminisztráción át gyógyászati területenként és intézménytípusonként szabályozza a legalapvetőbb kötelező feltételeket.

Így például itt van előírva, hogy nem lehet egy folyosón vagy az ortopédián tárolni a fertőző betegeket, vagy egy infektológiai (fertőző) osztályon legfeljebb ötágyas lehet egy kórterem. Itt minden kórteremhez kell külön WC és zuhanyzó, és legalább 3 darab 1-2 ágyas elkülönítő kórterem. Vagy épp minden kórteremnek zsilipes bejárattal kell rendelkeznie, ahol a zsiliprésznél van melegvizes kézmosó és negatív nyomást biztosító légelszívó-berendezés.

Az intenzív ellátást végző fekvőbeteg osztály egyik minimumfeltétele például, hogy az osztályon az orvos-beteg arány nem lehet rosszabb mint 1:4. Vagy épp a minimális ellátási színvonalhoz elengedhetetlen itt a központi betegmonitor-rendszer, vagy mondjuk ágyanként 2 darab fali váladékszívó készülék.

Az új szabály bármilyen területen engedélyezi az ellátás minimálisan elfogadott körülményeinek lejjebb szállítását. Tehát megengedi, hogy az egyik intézményben szülészet-nőgyógyászat minimumkörülményeit szállítsák le, a másik helyen mondjuk a gyereksebészeti osztályét. Az új szabályozás legtöbb eleme csütörtöktől lép életbe.

Ezeket már ősszel se tudták mindenhol betartani

A túlterheltebb covid-részlegeken az elérhető beszámolók alapján már ősszel se sikerült betartani a hivatalos minimumfeltételeket. Pedig akkoriban durván harmadannyi súlyos beteg volt egyszerre a kórházakban. Még úgy se, ha egyes városokban az elektív (ütemezhető) ellátásokat ennek érdekében „drámaian” lecsökkentették.

A mostani orvosi beszámolók alapján a jelenlegi covid-osztályokon sem feltétlenül sikerül betartani a megadott minimumelvárásokat.

[Orbán Viktornak] „​Azt mondtam, hogy a győri kórházban maximum 360 beteg ellátását tudjuk vállalni a jelenleg rendelkezésre álló humán erőforrással. Ezzel szemben ma már 371 covidos fekvőbetegünk van, közülük hatvanan intenzív terápiára szorulnak

‒​ mondta múlt szerdán Jávor László, a győri Petz Aladár kórház főigazgatója a Győr+ nevű helyi önkormányzati lapnak.

„​Csornán korábban nem fogadtak covidos betegeket, most az egyik belgyógyászat 46 ágyas covid-osztály lett. Mosonmagyaróvár teljesen megtelt. Annyira, hogy a győri kórháznak kellett átvenni az ottani gyermekgyógyászati, szülészeti, majd pár nap múlva a sebészeti és a traumatológiai osztályos betegek ellátását is

‒ magyarázta a főorvos. Ő abban látta akkor a megoldást, ha az ország másik pontjára, például a kevesebb fertőzöttel bíró Zalába küldhetnék át a betegeket. Vagy ha a szükséges képzett szakembereket átrendelnék hozzájuk az ország más kórházaiból.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG