Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Arányosan Magyarországon haltak bele a legtöbben a járványba


Magyarország áll a legrosszabbul lakosságarányos járványhalálozások tekintetében, ha nem számoljuk Gibraltárt. De előreláthatóan a törpeállamot is hamarosan megelőzi az ország. Orbán Viktor többször elmondta, hogy ebben kell mérni a járványkezelés sikerét.

Csütörtökön Magyarország csúcsot döntött a lakosságarányos járványhalálozásokban, nincs más olyan egymillió főnél népesebb ország, ahol ennyi közvetlen áldozattal járt volna a járvány.

Jó ideig a kicsit több mint tízmilliós Csehország ált az élen ezen a listán Magyarország előtt. Úgy, hogy Csehországban lényegesen többet, több mint háromszor annyit teszteltek, mint Magyarországon. És kétszer annyi ember kapta el a fertőzést is, mint nálunk.

Az egymillió főnél kisebb országok közül is csak Gibraltár előzi meg Magyarországot egy kevéssel. A miniállamban még 16 ember beteg, de utoljára több mint egy hónapja halt meg bárki a járványban.

Magyarország ezért várhatóan megelőzi a Gödöllő méretű országot is, mivel itt 265 ezer aktív fertőzöttet tart nyilván az állam, és közülük naponta stabilan százak vesztik életüket a hazai kórházakban.

Csehország lényegesen rosszabbul állt tavasszal, de ügyesebben meg tudta fékezni a járványt az áldozatok számát tekintve
Csehország lényegesen rosszabbul állt tavasszal, de ügyesebben meg tudta fékezni a járványt az áldozatok számát tekintve

A kis különbségekkel bíró országok összehasonlításának ebben a helyzetben kevesebb értelme van, az országoknál eltérhetnek némileg az adatfelvételi gyakorlatok. De a nagy eltérések már jó eséllyel érdemi és valós különbségeket mutatnak.

Orbán Viktor definíciója szerint Magyarország kezelte a legrosszabbul a járványt a világon

Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri" – érvelt Orbán Viktor tavaly szeptember 4-én.

A védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni" – folytatta a miniszterelnök egy hét múlva.

Decemberre viszont súlyosbodtak a halálozási számok. Onnantól pedig már nem a halálozási mutatóban mérte a kormány a védekezés sikerét, és az egészségügyi dolgozókra hárította Orbán Viktor a felelősséget. Erről alább bővebben olvashat.

A valóságnál sokkal kevesebb ember kerülhetett be nálunk a statisztikába

Külön probléma az összehasonlításban, hogy Magyarországon más országokhoz képest lényegesen kevesebb áldozatot tartanak nyilván Covid-miatti halottként, mint számos európai országban.

Az egyik fő ok egyébként Kásler Miklós miniszter múlt tavasszal kiadott rendelete, ami szerint nem szabad azokat Covid-halottként feltüntetni, akiknek volt más komoly betegsége.

Az Emmi rendelete 2020. március 21-én.
Az Emmi rendelete 2020. március 21-én.

A másik például, hogy az otthon elhunytakat nem tüntetheti fel a járvány halottjaként lényegében senki, és a járvány alatt utólag sem boncolják őket.

„​Covidos beteg nem halhat meg otthon, hiszen akkor miért nem utaltam be? Így Covidot semmilyen körzeti orvos nem ír be halál okaként a jegyzőkönyvbe, ahogy vakbélgyulladásban sem halhat meg senki otthon

magyarázta korábban a Szabad Európának egy háziorvos. A magyar és a környező országok halálozási statisztikai gyakorlatáról alább olvashat bővebb összehasonlítást.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG