Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Argentínában keresik igazságukat az ujgurok


Tüntetők Kína londoni nagykövetsége előtt 2021. október 1-jén
Tüntetők Kína londoni nagykövetsége előtt 2021. október 1-jén

Bírósági eljárás indulhat az ujgur kisebbség elleni tömeges kínai jogsértések ügyében Argentínában, nagyjából egy időben a pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékok február 4-i megnyitásával.

Michael Polak, az Ujgur Világkongresszust és az Ujgur Emberi Jogi Projektet képviselő brit jogász az úgynevezett univerzális joghatóság elve alapján bűntetőjogi panaszt készül benyújtani februárban a dél-amerikai országban.

Múlt héten egy nem hivatalos brit vizsgálóbizottság megállapította, hogy a kínai hatóságok által a muszlim ujgurok ellen elkövetett jogsértések népirtással, emberiség elleni bűncselekményekkel érnek fel.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának irodája hamarosan friss jelentést tesz közzé az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban elkövetett jogsértésekről. A világszervezet korábban önkényes fogva tartásról, kényszermunkáról, a szociális és kulturális jogok eróziójáról számolt be, illetve arról, hogy megfigyelőik nem vizsgálódhattak szabadon a területen.

Novemberben bejelentették, hogy egy argentin bíróság tárgyalni fogja a rohingja kisebbség ellen a mianmari hadsereg által elkövetett bűnöket. Az univerzális joghatóság elve lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos súlyos bűncselekmények ügyében bármely állam bíróságán eljárás indulhasson.

„A világ számos országában léteznek rendelkezések az univerzális joghatóságra vonatkozóan, azonban Argentínában az egyik legreálisabb, hogy a bíróságok ténylegesen alkalmazni is tudják, mivel a történelmük miatt nagyon fontosnak tartják. Reálisan nézve a cél az lenne, hogy bíróság elé állítsuk ezeket az embereket, hogy feleljenek a vádakra” – jelentette ki Polak.

„Úgy hisszük, hogy az ügyünkben rendelkezésre álló szilárd bizonyítékok miatt a Buenos Aires-i bíróságnak be kell fogadnia a keresetet és meg kell kezdenie a kivizsgálást – mondta. – Elképzelhetőnek tartjuk, hogy letartóztatási parancsot adnak majd ki a vádlottak ellen” – tette hozzá.

Internálótáborok

Az amerikai külügyminisztérium szerint eddig mintegy kétmillió embert zártak átnevelőtáborba Hszincsiang tartományban, ahol beszámolók szerint a hatóságok kényszermunkának és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim kisebbség tagjait. Kína tagadja a vádakat, azt állítva, hogy csak önkéntes alapon biztosítanak képzést, ami nagyban hozzájárult a terrorizmus visszaszorításához a régióban.

Az Egyesült Államok, illetve a belga, a brit, a holland és a kanadai parlament is népirtásnak minősítette az ujgurok elleni kínai fellépést.

Londonban mintegy harminc tanút és szakértőt hallgattak meg idén a nyilvánosság előtt zajló eljárás keretében, amelynek során kínzásról, kényszersterilizációról, nemi erőszakról, családok szétválasztásáról, verésekről, mecsetek lerombolásáról mutattak be bizonyítékokat.

A jogászokból, üzletemberekből, egyetemi professzorokból álló bizottság kimondta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt és más magas rangú tisztségviselőket terheli az elsődleges felelősség ezekért az atrocitásokért.

Kína londoni nagykövetsége szerint az eljárás „néhány Kína-ellenes és szakadár elem politikai eszköze a nyilvánosság félrevezetésére és megtévesztésére”. Mint írták, az egyesek által sérelmezett intézkedések célja a terrorizmus és a radikalizáció elleni küzdelem.

Kínai nyomásgyakorlás

A Hszincsiang tartományi hatóságok szóvivője hétfőn leszögezte, hogy nem fogják elfogadni a készülő ENSZ-jelentést. „Nem fogjuk engedni a beavatkozást Hszincsiang ügyeibe és Kína belügyeibe” – közölte.

Michael Polak kijelentette: Kína várhatóan politikai és pénzügyi eszközökkel is nyomást gyakorol majd Argentínára a bírói eljárás leállítása érdekében. „Akárhova is vittük eddig az ujgur ügyet a világon, Kína megpróbált beavatkozni” – fogalmazott.

Továbbá hangsúlyozta, hogy remélhetőleg az argentin politikusok és civilek is párhuzamot fognak vonni az országukban a katonai junta által 1976 és 1983 között elkövetett súlyos jogsértések és a hszincsiangi helyzet között, és támogatni fogják az eljárást.

XS
SM
MD
LG