Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több hónap után előkerült Oroszországban Armageddon tábornok


Szergej Szurovikin és felesége a frissen feltöltött fényképen
Szergej Szurovikin és felesége a frissen feltöltött fényképen

Az ukrajnai hadműveleteket korábban irányító Szergej Szurovikin teljesen eltűnt a nyilvánosság elől a júniusi, sikertelen fegyveres zendülés óta, most azonban új fénykép jelent meg róla Telegramon, ami csak fokozza a bizonytalanságot sorsával kapcsolatban.

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők eközben arról számoltak be, hogy a csecsenföldi és a szíriai katonai beavatkozás során mutatott brutalitásáról hírhedtté vált tábornokot röviddel azután szabadon engedték, hogy lezuhant a nyári lázadás mögött álló, korábban vele szoros kapcsolatban lévő Jevgenyij Prigozsin repülőgépe.

A The New York Times értesülései szerint az orosz légierő éléről múlt héten menesztett Szurovikin még a katonai rendfokozatát is megtarthatta, ugyanakkor bezárult előtte minden lehetőség a karrierjében.

A kíméletlensége miatt Armageddon tábornokként is emlegetett katonai vezető a zendülés kudarca óta egyáltalán nem volt látható a nyilvánosság előtt. Utoljára még azzal a videóval jelentkezett, amelyben fegyveresei visszafordítására szólította fel a Wagner zsoldoscsoport vezetőjét.

Ehhez kapcsolódóan: Armageddon tábornok – Ki a brutális orosz katonai parancsnok, akire az ukrajnai háború megnyerését bízták?

Az orosz médiában különböző találgatások láttak napvilágot hollétéről, vannak, akik úgy tudják, hogy őrizetbe vették Prigozsinhoz fűződő kapcsolatai miatt.

A Kszenyija Szobcsak ismert orosz tévés műsorvezető által közzétett friss fotón Szurovikin civil ruhában látható felesége társaságában.

„Szergej Szurovikin tábornok kinn van. Életben és egészségesen otthon a családjával Moszkvában. A kép ma készült” – írta a hétfői Telegram-bejegyzésben.

Ezt később egy általában jól értesült orosz újságíró, Alekszej Venediktov is megerősítette, azt állítván, hogy a férfi a védelmi minisztérium utasítására tűnt el a nyilvánosság elől.

Ehhez kapcsolódóan: Feszültség és megosztottság az orosz hadvezetésen belül

Szergej Szurovikint még az ukrajnai orosz haderő parancsnokaként Valerij Geraszimov vezérkari főnök váltotta januárban, mindössze három hónap után, akinek ezt követően a helyettese volt.

Prigozsin az ukrajnai harctéri kudarcok ellen kikelve és a hadvezetést bírálva korábban többször is arról beszélt, hogy Szurovikinnek kellene átvennie az irányítást.

XS
SM
MD
LG