Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két kínai vakcináról és az AstraZenecáról is bejelentést tett a WHO


A Magyarországon is használt Sinopharm és a Sinovac is megfelelhet az Egészségügyi Világszervezet által támasztott követelményeknek. Az AstraZenecát nem állítják le, mert azt a WHO szakértői továbbra is biztonságosnak tartják.

Alejandro Cravioto, a WHO tanácsadó testületének elnöke szerdán bejelentette, hogy a Sinopharm és a Sinovac kínai gyógyszergyárak benyújtották a koronavírus elleni védőoltásuk hatásosságáról tanúskodó adatokat, amelyek megfelelhetnek az Egészségügyi Világszervezet által követelt kritériumoknak.

Margaret Harris, a WHO szóvivője a hónap elején azt mondta, hogy a Sinopharm és a Sinovac oltások „hamarosan” felkerülhetnek a WHO sürgősségi alkalmazásra javasolt készítmények listájára.

A Magyarországon is alkalmazott Sinopharm vakcinájának részletes hatékonysági adatai nem kerültek nyilvánosságra, de fejlesztője, a pekingi Biological Products Institute, a Sinopharm leányvállalatának, a China National Biotec Groupnak (CNBG) egyik egysége szerint a vakcina 79,34 százalékos hatékonysággal akadályozza a betegség kialakulását.

Tudósításában a Reuters emlékeztet arra, hogy számos országban, köztük Kínában, Pakisztánban és az Egyesült Arab Emírségekben hagyták eddig jóvá. A Sinovac oltása a brazíliai, törökországi és indonéziai kísérletek alapján 50,65 és 83,5 százalék közötti, változó hatékonyságot mutatott.

Alejandro Cravioto a Reuters tudósítása szerint azt reméli, hogy április végére elkészülnek a két védőoltással kapcsolatos ajánlások. A vakcina gyártóinak kérniük kell a szérumok felvételét a szakosított egészségügyi ENSZ-szervezet sürgősségi alkalmazásra javasolt védőoltásainak a listájára.

AstraZeneca ‒ A WHO „hangsúlyosan a használat mellett”

A WHO Immunizációs Stratégiai Tanácsadó Szakértői Csoportjának (SAGE) vezetője arról is beszélt, hogy folytatta az AstraZeneca biztonságosságának monitorozását az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Megállapították, hogy a brit‒svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltás előny-kockázat profilja „hangsúlyosan a használata mellett szól”.

Mint közölték, a WHO szakértő testülete biztonságosnak tartja a vakcina használatát, mivel több ország is jelzőrendszereket állított fel, és nem érkeztek jelentések problémákról.

A Szabad Európa is több cikkben foglalkozott az AstraZeneca körüli aggodalmakkal, amelyeket az oltás után kialakult vérrögképződéses esetek keltettek. Márciusban több európai ország is leállította rövid időre a Magyarországon is használt oxfordi vakcina alkalmazását, amíg a gyógyszerfelügyeleti hatóságok kivizsgálták az említett eseteket.

Legutóbb Németország korlátozta ennek a vakcinának az alkalmazását: Berlinben és Münchenben a 60 év alattiakat nem oltják vele, miután újabb jelentések láttak napvilágot szokatlan vérrögképződésről olyanoknál, akiket nemrégiben oltottak be.

XS
SM
MD
LG