Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Engedmények a briteknek az EU-ban gyártott vakcinák exportkontroljában


Mégis szállíthatnak védőoltásokat az Egyesült Királyságba az uniós gyártók, más államokra vonatkozóan azonban továbbra is érvényben lesz az exportkontrol. Az Egészségügyi Világszervezet bírálta ezt a döntést, szerintük a “vakcinanacionalizmus” az egész világon nehezítheti a járvány elleni küzdelmet.

Alig egy nap után visszavonta az Európai Unió azt a döntést, amellyel a tagországok megtilthatták volna a COVID-19 védőoltások exportját az Egyesült Királyságba. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke péntek este jelentette be, hogy az „ideiglenes intézkedésként” korlátozza a vakcinák átszállítását az északír határon, amelyet elvileg a brexit-megállapodás nyitva hagyott az áruforgalom előtt. A szabályozás, amit végül szombaton visszavontak, egy nagyobb exportkontroll-intézkedés része lett volna, amelyre az EU-ban növekvő vakcinahiány miatt lenne szükség. Más országokra vonatkozóan azonban érvényben maradhat a kiviteli korlátozás.

Megvétózhatják a kivitelt a tagállamok

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján az Európai Unióban működő gyógyszergyáraknak értesíteniük kell az Európai Bizottságot, mielőtt az Unión kívülre szállítanának koronavírus elleni védőoltásokat. Az exportszerződéseket azután az egyes tagállamok megvétózhatják, azaz az EU-ban gyártott COVID-vakcinákat csak az összes tagállam engedélyével lehet majd kivinni az EU-ból.

Igaz, ez alól a szabály alól kivételt kap mintegy 90 ország (elsősorban kisebb Európán kívüli országok, a balkáni államok nagy része, valamint Norvégia és Svájc), ezekbe továbbra is szabadon szállíthatnak vakcinákat az európai gyártók. Nem kerültek fel azonban a listára azonban az itt gyártott vakcinák olyan fő vásárlói, mint az Egyesült Államok és Kanada.

Késik az otlóanyag, nő a feszültség az EU-ban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:26 0:00

Végül mentességet kapnak a britek

A vakcinákra vonatkozó exportkontroll részeként felmerült az is, hogy az EU az Egyesült Királyságra vonatkozóan is korlátozásokat vezessen be. A brexit-megállapodás részeként Írország és Észak-Írország határán továbbra is szabadon áramolhatnak az áruk. Ezt az EU szerint a gyártók könnyen ki tudják használni a vakcinákra vonatkozó exporttilalom megkerülésére, ezért pénteken egy olyan rendeletet tettek közzé, ami korlátozta volna az oltások exportját a brit szigetekre is – ezt végül szombaton visszavonták.

A döntés közvetlen előzménye, hogy az EU januárban 400 millió adagot rendelt az AstraZeneca vakcinájából, még azelőtt, hogy hivatalosan engedélyezték volna a forgalmazását. A múlt héten azonban a gyártó váratlanul bejelentette, hogy a gyártásban történt fennakadások miatt nem tudják időben leszállítani az oltóanyagot. Mint mondták, az idei első negyedév végéig legfeljebb az addig ígért mennyiség 40 százalékát tudják legyártani, nagyjából 31 millió adag védőoltást (ami csak 15 millió ember beoltására elegendő, hiszen két dózist kell beadni a teljes védettséghez).

Az AstraZeneca később azt mondta, kissé fokozzák a gyártást, és további 8 millió adaggal készülnek el március végére. Ugyanakkor a gyártó vezérigazgatója, Pascal Soriot kedden egy interjúban úgy nyilatkozott, a cégnek nem kötelessége pontosan az említett vakcina-mennyiséget előállítani, hiszen a szerződésben csak azt rögzítették, hogy egy kedvező forgatókönyvet esetén mennyi oltást áll majd rendelkezésre.

Az augusztusban aláírt szerződés alapján az AstraZeneca 80 millió vakcina legyártását vállalta, a teljes gyártókapacitást pedig 120 millióra becsülte márciusig. Azóta véget ért a vakcinák klinikai tesztelése is, így a héten az egész EU-ban engedélyezték azok forgalmazását.

A WHO szerint tovább nyújthatja a járványt a vita

A jelenleg elérhető, koronavírus elleni oltások jó részét az Európai Unióban gyártják. A Pfizer német gyógyszergyár például Belgiumban állítja elő a vakcináit, ezek egy részét az Európai Unión kívülre exportálják. A helyzetet bonyolítja, hogy az EU a Pfizerrel is vitába keveredett, akik várhatóan szintén nem tudják leszállítani az ígért mennyiséget március végéig. A cég szerint a gyártókapacitás csak a belgiumi üzemük kibővítése után lesz megfelelő. Az AstraZeneca EU-s állampolgároknak szánt vakcináinak nagy részét ezzel szemben az Egyesült Királyságban gyártják, feltehetően ez is közrejátszott abban, hogy végül mégsem vezették be az exportkontrolt a britekkel szemben.

Az Európai Bizottság által pénteken közzétett közlemény alapján úgy tűnik, az exportkontroll egyes országokra vonatkozóan fennmarad, az Egyesült Királyságot azonban nem érinti majd. A pontos részleteket várhatóan szombaton teszik közzé.

Az Egészségügyi Világszervezet a brit határ kérdésétől függetlenül bírálta az EU vakcinapolitikáját. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint a döntés a „vakcinanacionalizmus” erősödéséhez vezethet, amely világszerte lassíthatja a vírus elleni küzdelmet.

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója úgy látja, a hasonló vitáknak a világ szegényebb országai lehetnek a kárvallottjai, akik így nehezebben juthatnak védőoltásokhoz. Úgy fogalmazott, míg a nagyok az egész tortán veszekednek, „addig másoknak morzsák sem jutnak.”

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG