Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átengedte Orbán Viktor népszavazási kérdéseit a választási bizottság


Demonstrálók tiltakoznak Orbán Viktor miniszterelnök és a legújabb LMBTQ-ellenes törvény ellen Budapesten, 2021. június 14-én
Demonstrálók tiltakoznak Orbán Viktor miniszterelnök és a legújabb LMBTQ-ellenes törvény ellen Budapesten, 2021. június 14-én

A kormány gyermekvédelmi népszavazásként emlegeti azt, amelynek öt kérdésében nem talált kivetnivalót a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ahogy az sejthető volt, Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését nem tárgyalta a testület, noha a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra pályázó főpolgármester ugyanaznap nyújtotta be, mint a kormány a sajátját.

A kormányzati narratíva szerint gyermekvédelmi népszavazás immár az NVB által is elfogadott kérdései:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Orbán Viktor július 21-én jelentette be a népszavazási kezdeményezést. Szerinte erre a referendumra, amelyet reményei szerint ősszel elrendel az Országgyűlés, és még a tavaszi választások előtt, januárban vagy februárban le is bonyolítják, azért van szükség, mert Brüsszel az elmúlt hetekben megtámadta Magyarországot a kormány szerint gyermekvédelmi törvény, az Európai Unió, hazai és külföldi jogvédő és civil szervezetek szerint azonban homofób pedofiltörvény miatt.

Noha pénteken nemcsak a kormány beadványairól tárgyalt az NVB, hanem további hét, korábban benyújtott kezdeményezés sorsáról is döntött, Karácsony Gergelyé nem volt köztük. A testület ezt korábban azzal indokolta a Népszavának, hogy Karácsony Gergely magánemberként adta be kérdéseit, és ilyenkor a benyújtást követően

„öt napon belül formai vizsgálatnak vetik alá a beadványt. Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.”

Karácsony szerint elkaszálják a kezdeményezést

Karácsony Gergely már korábban, például a Fudan Egyetem budapesti beruházása elleni tüntetésen jelezte, hogy népszavazásra készül. Emellett arról is megkérdezné az emberek véleményét, hogy eladhassa-e a kormány az autópályákat, legyen-e általános, ingyenes antitestszűrés a hatvan év felettieknek, meghosszabbítsák-e az álláskeresési járadék időtartamát és csatlakozzon-e Magyarország az Európai Unió ügyészségéhez.

Mint Karácsony Gergely fogalmazott, azt szeretné, ha az ország szempontjából szerinte valóban fontos öt kérdése ott lenne Orbán Viktor népszavazásának szavazólapján, „ötigenes és ötnemes népszavazásra készülnek”.

Az ellenzéki főpolgármester azonban az NVB pénteki ülése alatt megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a bizottság munkatársai tájékoztatták: borítékolható az eredmény: a kormány kérdéseit jóváhagyják, az által benyújtottakat elutasítják.

A Nemzeti Választási Bizottság a kormány népszavazási kérdései mellett hitelesítette a Munkáspárt egyik kérdését, amely a tanköteles életkor megemelésére vonatkozott. Vagyis ha a párt össze tud gyűjteni kétszázezer aláírást, akkor lehet arról szavazni, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG