Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hirtelen bedobott egy „gyermekvédelmi népszavazást" a kormány


Orbán Viktor Brüsszelben 2021. május 25-én
Orbán Viktor Brüsszelben 2021. május 25-én

Orbán Viktor szerint Nyugat-Európában az LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek szexuális felvilágosítását. A miniszterelnök a bejelentéskor ismét azt állította, amit korábban az Európai Bizottság cáfolt, hogy Brüsszel azt akarja, engedje be a kormány az LMBTQ-aktivistákat az óvodákba és az iskolákba.

Orbán Viktor a közösségi oldalán jelentette be a referendumot, azzal indokolva azt, hogy Brüsszel az elmúlt hetekben megtámadta Magyarországot a kormány narratívája szerint gyermekvédelmi törvény, sok bíráló, így az Európai Unió, hazai és külföldi jogvédő és civil szervezetek szerint azonban homofób pedofiltörvény miatt.

A miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videójában azzal vezette fel a népszavazás bejelentését, hogy Brüsszel az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli Magyarországtól, mert

„sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult” – szerinte ugyanis Nyugat-Európában az LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek iskolai szexuális felvilágosítását.

A kormány az alábbi öt kérdésben kezdeményez népszavazást:

1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?

2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhető legyenek nemátalakító kezelések.

4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? – olvasta fel a kérdéseket Orbán, és azt kérte, hogy mindenki mondjon nemet a fentiekre.

A Szabad Európa több cikkben foglalkozott az utolsó pillanatban a szexuális kisebbségek jogait súlyosan sértő módosításokkal teletűzdelt, többezres tüntetést kiváltó pedofiltörvénnyel, valamint annak hazai és nemzetközi fogadtatásával.

Az Európai Parlament vitanapot tartott a törvényről – Orbán Viktor nem vett részt rajta, azt mondta, hogy nem hívták meg –, az Európai Unió pedig bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a melegek alapvető jogainak megsértése miatt.

XS
SM
MD
LG