Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlépte a harmincezret a halottak száma a Gázai övezetben


Palesztin sebesült a Gázai övezet északi részén 2024. február 29-én
Palesztin sebesült a Gázai övezet északi részén 2024. február 29-én

A Hamász terrorszervezet uralta palesztin enklávé egészségügyi hatóságai szerint mára legkevesebb harmincezer halálos áldozatot követelt az október elején megindított izraeli katonai művelet.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 130-at továbbra is fogva tartanak.

A zsidó állam pusztító hadműveletei nyomán a 2,3 milliós helyi lakosság nyolcvan százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült, az ENSZ statisztikái szerint minden negyedik ember éhezik a területen.

A gázai egészségügyi minisztérium arról számolt be csütörtökön, hogy a regisztrált halottak száma most 30.035-nél jár, míg a sebesülteké 70.457-nél. Ebben nem tesznek különbséget civilek és kombattánsok között, azonban a tájékoztatás szerint a halálos áldozatok mintegy kétharmadát nők és gyerekek teszik ki.

Bár a tárca része a Hamász irányította kormányzatnak, korábbi számításai jórészt megfeleltek a független szakértők, sőt még az izraeli fél által közölt adatoknak is.

Izrael többször leszögezte, hogy addig folytatja a harcot, amíg el nem éri a céljait, vagyis a Hamász teljes felszámolását és az elhurcolt emberek mindegyikének hazajuttatását.

Helyi tisztségviselők eközben közölték, hogy feltehetőleg segélyre várakozó embereket ért izraeli légitámadás a háború első szakaszában óriási károkat elszenvedő Gázavárosban, aminek következtében többtucatnyian életüket vesztették vagy megsebesültek.

Az al-Sifa kórház egyik orvosa azt mondta az al-Dzsazíra hírtelevíziónak, hogy körülbelül ötven halottról és kétszázötven sebesültről tudnak jelenleg.

A Kamal Advan kórház igazgatója tudatta, hogy legkevesebb tíz holttestet és százhatvan sebesültet szállítottak be hozzájuk.

Ehhez kapcsolódóan: Biden: Izrael kész szüneteltetni a háborút a ramadán idejére, ha meg tudnak egyezni a túszokról

Az intézmény mentőszolgálatának vezetője arról számolt be, hogy a helyszínre kiérkező kollégái emberek „tucatjait vagy százait” találták a földön fekve. Közlése szerint nincs elegendő járművük ilyen volumenű vészhelyzet kezelésére, így egyeseket szamár vontatta szekérrel kellett kórházba vinni.

Az al-Avda kórházba a jelentések szerint kilencven sebesült és három halálos áldozat érkezett, akiknek egy jelentős részét át kellett szállítani máshova, mivel a létesítményben nincs áram, az akkumulátorok pedig csak néhány órára elegendők.

Az izraeli hadsereg egyelőre annyit közölt, hogy nincs tudomása tüzérségi támadásról a szóban forgó terület ellen.

Izrael többször leszögezte, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

Szerdán megindult a még a Hamász fogságában lévő izraeli túszok kiszabadítását követelő családtagok négynaposra tervezett gyalogmenete Jeruzsálembe az ország déli részéből.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeliek szívesen látnák a túszok családtagjait a politikában

Katar közvetítésével jelenleg is tárgyalások zajlanak egy újabb tűzszünetről a szemben álló felek között, amelynek során további túszok szabadulhatnának ki.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG