Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlépte a negyvenezret Magyarországon a járvány halálos áldozatainak száma


Ügyeletesorvos tart pihenőt Brooklynban, New Yorkban, 2020 április 5-én.
Ügyeletesorvos tart pihenőt Brooklynban, New Yorkban, 2020 április 5-én.

Hétfő óta 3382 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, a járvánnyal összefüggésbe hozott halálesetek száma 69. Megérkezett a harmadik szállítmány az 5-11 éves korosztály oltásához használt Pfizer-vakcinából. Jakab Ferenc virológus szerint az ötödik hullám lecsengésével sem ér véget a világjárvány.

Az újabb fertőzöttekkel a járvány kezdete óta összesen 1.300.994 főre nőtt a beazonosított koronavírusos esetek száma. A kormányzati járványportál adatai szerint az elmúlt 24 órában elhunyt 69 koronavírusos beteg, velük az elhunytak száma 40.016 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 113.160 főre nőtt. Kórházban 2932 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen. A hivatalos portál továbbra is csak annyit közöl, hogy az omikron Magyarországon is terjed, de azt nem írja, hogy a fertőzések hány százalékáért felelős ez a vírusvariáns.

Kedden megérkezett a harmadik szállítmány a Pfizer 5-11 éves gyermekek oltásához való vakcinájából. Eddig 71 ezer gyermeket regisztráltak a szülők oltásra, közülük 56 ezren meg is kapták az oltást.

Felsőlégúti tüneteket okozó fertőzéssé szelídülhet

Jakab Ferenc pécsi virológus a Forbes.hu portálnak egyebek között arról beszélt, hogy szerinte az ötödik hullám lecsengésével nem ér véget a pandémia, csak egy újabb szakasza fejeződik be.

A szakember úgy véli, hogy az omikron gyors terjedése populáció szintű immunizálást eredményezhet. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az omikronon átesetteknél a nem oltottak természetes védettsége valószínűleg 3-4 hónapon belül le fog csengeni, de mint mondja, ez feltételezés, nem tudják pontosan.

„Eljutunk a nyárig, tavasz végén, a nyár folyamán, és őszre lassan mindenkinek elkopik a védettsége és ha újra jön egy vírus, akkor újra fellángolhat a járvány.”

A Pécsi Tudományegyetem virológus professzora arra számít, hogy hosszú távon enyhe vagy középsúlyos felsőlégúti tüneteket okozó fertőzéssé szelídül a vírus.

XS
SM
MD
LG