Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kásler Miklós: Kétszáz halott is lehet naponta az ötödik hullám csúcsán


Ápolók a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán 2021. április 2-án.
Ápolók a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán 2021. április 2-án.

Három nap alatt csaknem 15 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy tízszer több koronavírusos eset lehet Magyarországon, mint amennyi a hivatalos adatokban szerepel, Kásler Miklós miniszter pedig már a negyedik oltást emlegette.

Hétfő lévén hétvégi összesített adatokat közölt a hivatalos járványportál, ezer szerint péntek óta 14.655 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.297.612 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nem közöltek adatot arról, hogy az újonnan regisztrál fertőzöttek hány százaléka omikronos.

Az elmúlt három napban elhunyt 167 beteg, velük az elhunytak száma 39.947 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 111.895 főre nőtt. Kórházban 2931 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezen a héten is folytatódik az oltási akció: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. Emellett a háziorvosok is oltanak.

Kásler Miklós szerint szükség lesz a negyedik oltásra

Az emberi erőforrások minisztere az InfoRádióban beszélt arról, hogy az ötödik hullám csúcsán az új fertőzöttek száma naponta meghaladhatja a 13 ezret, a napi kórházi betegszám 8-9 ezer, a halálozás pedig elérheti a napi kétszázat.

Kásler Miklós szerint szükség lesz a negyedik oltásra, bár ennek konkrét időpontját nem említette. A miniszter úgy véli, hogy a harmadik és a negyedik oltás között várhatóan nem négy hónapnak, hanem hosszabb időnek kell eltelnie.

Falus Ferenc: teljes összevisszaság van a járványkezelésben

A volt országos tisztifőorvos a járványkezelés visszásságai között említette, hogy a hatósági karantén nem működik jelenleg Magyarországon. Gyakorlatilag egy önkéntes vállalás, hiszen nem ellenőrzi senki, hogy a karanténszabályokat betartatják-e.

A tüdőgyógyász szakember az RTL Híradóban arra is felhívta a figyelmet, hogy a saját pénzből vásárolt teszttel otthon igazolt esetek zöme be sem kerül a nyilvántartásba, ezért szerinte a hatóság a fertőzések döntő többségéről nem is szerez tudomást, a fertőzöttek valós száma akár tízszerese is a hivatalosnak.

XS
SM
MD
LG