Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztráliában újabb lezárások, az Egyesült Királyság júliusban nyit


Szertartás közben fúj fertőtlenítőt egy kozák Szent Alekszandr Nyevszkij ereklyetartójára a Kazáni katedrálisban, Sztavropolban, a koronavírus-járvány közepette, 2021. június 27-én.
Szertartás közben fúj fertőtlenítőt egy kozák Szent Alekszandr Nyevszkij ereklyetartójára a Kazáni katedrálisban, Sztavropolban, a koronavírus-járvány közepette, 2021. június 27-én.

Június 29-én újabb ausztrál városokat zártak le, mivel a rendkívül fertőző delta-variáns egyre több gócpontot alakított ki. Hongkong az esetszámok növekedése miatt törölte az Egyesült Királyságból érkező járatokat.

Az ausztrál hatóságok Sydney és Darwin után Perthet és Brisbane-t is teljes lezárás alá helyezték, így akarják megfékezni a delta-variáns gyors terjedését.

Bár a delta-variáns miatt Nagy-Britanniában is emelkednek az esetszámok, Sajid Javid egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Angliában július 19-én így is feloldják az eddig érvényben lévő korlátozásokat.

Javid a törvényhozóknak azt mondta, a kormány arra törekedett, hogy az újranyitás idejére a felnőtt népesség kétharmada mindkét dózissal be legyen oltva.

Az esetszámok az elmúlt hetekben megugrottak, miután a brit hatóságok enyhítették a járványügyi korlátozásokat. Jelenleg az Egyesült Királyságban a Covid–19-fertőzések több mint 95 százalékát a delta-variáns okozza.

Több ország korlátozza a légi forgalmat az új variáns miatt

A kutatók azt állítják, hogy az Indiából származó variáns sokkal fertőzőbb, mint a koronavírus korábbi verziói, bár a magas átoltottságú országokban a kórházi kezelésre szorulók száma és a halálozási arány továbbra is alacsony.

Hongkong közölte, hogy július 1-jétől kezdődően megszünteti az Egyesült Királyságból induló összes utasszállító járat fogadását „az Egyesült Királyságban kialakult járványhelyzet és a delta-variáns elterjedése miatt”.

Törökország a koronavírus új változatai miatt leállította a járatokat Bangladesből, Brazíliából, Dél-Afrikából, Indiából, Nepálból és Srí Lankáról is.

Európában is rohamosan terjed a delta-variáns

Németországban a delta-variáns által megfertőzöttek aránya egy hét alatt több mint a kétszeresére nőtt; ez a mutáns az egészségügyi hatóságok szerint a jelenlegi fertőzések legalább 36 százalékát teszi ki.

A variáns várhatóan nyáron tovább fog terjedni és erősödni, hiszen az esetszámok más országokban is megemelkedtek.

Németországban a lakosság majdnem 54 százaléka kapta meg az első oltást, és mintegy 35 százaléka már teljesen be van oltva.

A járványügyi szakértők szerint a betegség terjedését és az esetszámok növekedését az oltások révén le lehet lassítani.

Közben Olaszországban eltörölték a maszkviselésre vonatkozó szabályokat. Június 28-tól már a kültéri területeken sem kötelező maszkot hordani.

Oroszország újabb napi rekordot jelentett a COVID-19 okozta halálozások tekintetében, az országban megugrott az először Indiában azonosított, rendkívül fertőző Delta-variáns által kiváltott esetek száma.

A hivatalos június 29-i kormányzati összesítés szerint Oroszországban az elmúlt 24 órában 652 koronavírusos halálesetet regisztráltak, ez felülmúlja a decemberben elért rekordot.

Az elmúlt hetekben Moszkvában és a második legnagyobb városban, Szentpéterváron megnőtt a fertőzések száma, ami a városi hatóságokat a járványellenes korlátozások újbóli bevezetésére késztette.

Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanin elmondta, hogy a Delta-variáns az esetek 90 százalékáért felelős a fővárosban.

Több mint 134 000 esettel Oroszországban a legmagasabb a koronavírus okozta halálozások száma Európában.

Ázsia és Afrika újabb lezárások elé néz

A delta-variáns eközben Ázsia és Afrika esetszámainak megugrásához vezetett. A két kontinens több országában újabb és újabb korlátozásokat és lezárásokat jelentettek be.

Egy nappal azután, hogy a delta-variáns megfékezésére Dél-Afrikában újabb korlátozásokat vezettek be, az ország hivatalos adatai azt mutatták, hogy immár több mint hatvanezer ember vesztette életét a koronavírus okozta betegség következtében.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG