Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria: a bécsi támadó 21 lehetséges bűntársát keresik


Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár gyertyát gyújtanak a bécsi terrortámadás helyszínén 2020. november 9-én.
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár gyertyát gyújtanak a bécsi terrortámadás helyszínén 2020. november 9-én.

A múlt heti bécsi vérengzés jihadista elkövetőjének 21 potenciális bűntársa után nyomoznak az osztrák hatóságok. A négy halálos áldozatot követelő támadás sok körülménye továbbra is ismeretlen.

Az osztrák rendőség szerint továbbra sem világos, hogyan tudott bejutni a támadás helyszínére a Bécshez közeli Mödlingben született, gépkarabéllyal, pisztollyal és machetével felfegyverkezett elkövető. A 20 éves támadó a városközpontban található bárok és zsinagóga közelében kezdett el lövöldözni, mielőtt a kiérkező rendőrök agyonlőtték.

Senki másnak nem volt közvetlen szerepe ezekben a november 2-n elkövetett bűncselekményekben. Amit pontosan még nem tudunk megmondani, az az, hogy milyen segítséget kapott bűntársaktól a tett elkövetése előtt” – mondta a nyomozást vezető rendőrtiszt, Michael Lohnegger egy sajtótájékoztatón.

A bécsi ügyészség szóvivője, Nina Bussek azt mondta, hogy a támadással összefüggésben továbbra is 10 ember van vizsgálati fogságban, rajtuk kívül pedig további 21, 16-28 éves személy ellen folyik nyomozás. Emellett egyelőre ismeretlen számú más bűntársakat is keresnek.

Nagyot hibáztak az elhárítók

Az osztrák hatóságok elismerték, hogy biztonsági szolgálataik hibáztak a támadás előtt, mert hanyagul kezelték azt a továbbított információt, amely szerint az elkövető júliusban lőszert próbált vásárolni Szlovákiában. Arról is információt kaptak, hogy a támadó találkozott két, Németországban élő és megfigyelés alatt álló, továbbá két Svájcban élő, később őrizetbe vett külföldi iszlamistával.

Még mindig nem ismert, hogyan jutott be több, mint 10 napja a bécsi városközpontba a fegyverekkel, munícióval és egy ál-öngyilkos övvel felszerelkezett támadó.

Amit bizonyosan kizárhatunk, az az, hogy az elkövető tömegközlekedési járművön érkezett” – mondta Michael Lohnegger és hozzátette, hogy számba vesznek más közlekedési eszközöket, például azt, hogy taxit használt-e.

Nem tudom megmondani, hogy gyalog közelítette-e meg a helyszínt, tehát nem is zárhatjuk ki” – tette hozzá a nyomozó.

Készült a Reuters jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG