Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre valószínűbb, hogy magányos merénylő volt a bécsi lövöldöző


A rendőrségi járművek elzárják az utcát a Schwedenplatznál, Bécs központjában, 2020. november 3-án ott, ahol előző este terroristák lövöldöztek.
A rendőrségi járművek elzárják az utcát a Schwedenplatznál, Bécs központjában, 2020. november 3-án ott, ahol előző este terroristák lövöldöztek.

A támadó a kijárási tilalom életbe lépése előtti előtti utolsó estén csapott le, amikor tele voltak az éttermek és a bárok Bécs központjában. Ausztriában háromnapos gyászt hirdettek és a legmagasabb fokú terrorkészültséget léptették életbe.

Egy merénylő látható a videókon

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter legfrissebb nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a mészárlást rögzítő videók alapján nincs bizonyíték arra, hogy több merénylő követte el a bécsi támadássorozatot. Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek. A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc házkutatást hajtott végre.

Az APA osztrák hírügynökség külön jelentette, hogy támadással kapcsolatban két letartóztatás is volt a Bécstől mintegy 65 kilométerre keletre fekvő Sankt Pöltenben, és az ORF osztrák közszolgálati televízió portálja szerint Linzben is őrizetbe vettek egy embert a Cobra rendőrségi kommandósai, Thomas Stelzer kormányzó megerősítette, hogy házkutatást is tartottak nála.

Négy halott, több életveszélyes sebesült

Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette, hogy két férfi és két nő belehalt a sérüléseibe. A 20 éves merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt végzett, 22 másikat megsebesített. Az APA osztrák hírügynökség az Egészségügyi Szövetség szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a sebesültek közül többen életveszélyes állapotban vannak.

A támadásokban egy 28 éves rendőr is megsebesült, ő már nincs életveszélyben. Karl Nehammer ismételten felszólította a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon.

A városközpontban kezdődött

A merényletsorozat egyik helyszíne a város központjában lévő zsinagóga közelében volt. A lövöldözés a város központjában, az első kerületben kezdődött, este 8 körül, vagyis alig néhány órával azelőtt, hogy Ausztriában újból életbe léptek a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások. Így tele voltak a bárok és az éttermek, az emberek igyekeztek kihasználni az utolsó éjszakát, az időjárás is kedvező volt, sokan sétáltak az utcán.

Sebastian Kurz kancellár első sajtótájékoztatóján, amikor még nem volt világos, hogy hányan vannak a terroristák, úgy fogalmazott, hogy az elkövetők "automata fegyverekkel - hírügynökségi beszámolók szerint vélhetően Kalasnyikovokkal - jól felszerelt", "szakmailag felkészült" merénylők. A kancellár azt is bejelentette, hogy míg a rendőrség a terrorellenes műveletre koncentrál, a hadsereg átveszi a bécsi főbb épületek őrzését.

Háromnapos országos gyász

Az osztrák kancellár kihirdette a háromnapos országos gyászt Ausztriában. Sebastian Kurz azt mondta,

"az iszlamista terrorizmus nemcsak halált és fájdalmat akar okozni, hanem fel akarja hasítani társadalmunkat, de Ausztria megvédi demokráciáját, alapvető jogait és liberális életmódját."

vienna shooting map infographic hun
vienna shooting map infographic hun

Szíriába készült a lelőtt támadó

Egyre több részlet derül ki arról a támadóról, akit lelőttek a rendőrök. Az APA osztrák hírügynökség szerint az észak-macedón gyökerekkel rendelkező 20 éves, osztrák-macedón kettős állampolgárságú Kujtim Fejzulai nem volt ismeretlen az osztrák hatóságok előtt, tavaly áprilisban 22 hónap börtönre ítéltek, mert egyike volt annak 90 osztrák iszlamistának, akik megpróbáltak Szíriába utazni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.

Észak-Macedónia belügyminisztériuma az Szabad Európa központi szerkesztőségének elmondta, hogy "folyamatosan kapcsolatban vannak az osztrák hatóságokkal a támadó személyazonosságának ellenőrzése érdekében, de más személyekkel való esetleges kapcsolatai miatt is."

Amikor a 20 éves támadót lelőtték a rendőrök, gépfegyver volt nála, és azt hitték, hogy az öngyilkos merénylőkre jellemző, robbanószerrel megrakott mellényt is visel, de ez a gyanú nem igazolódott be.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta, hogy a rendőrség szerint nem a lelőtt fiatal tervelhette ki a merényletet.

Nagy erőkkel vonult a TEK az osztrák-magyar határra szigorítottak a csehek és a németek is

A magyar terrorelhárítók is reagáltak a bécsi helyzetre, a 24.hu hírportálnak küldött belügyminisztériumi válaszból kiderül, hogy a TEK azonnal felvette a kapcsolatot az osztrák biztonsági szervekkel. Mint írják,

"figyelemmel az elkövetés jellegére Hajdu János r. vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nagy létszámú műveleti erőt rendelt az esetlegesen menekülési irányként számításba vehető osztrák határszakaszra."

A határellenőrzésért felelős német szövetségi rendőrség is bejelentette, hogy megerősítették a német-osztrák határ védelmét.

Csehország szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a cseh-osztrák határátkelőkön, és megszigorította az országban lévő zsidó imahelyek és emlékhelyek védelmét.

A szlovák rendőrség azonnal a terrortámadás után ellenőrizni kezdte az osztrák-szlovák határon lévő különféle határátkelőket.

Szlovákiából származhatnak a gyilkos fegyverek

Közben Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak megerősítette azt az osztrák sajtóértesülést, hogy Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amit a tettes vagy tettesek használtak. A szlovák belügyminiszter az MTI szerint azt mondta,

"olyan információm van, miszerint nálunk járhatott a támadó, illetve a tettesek egyike, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. Ezt az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük".

Az osztrák heute.at hírportál írt először arról, hogy a bécsi merénylet elkövetője júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (Kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

Washingtontól Moszkváig elítélték a merényleteket

A világ vezető politikusai azonnal reagáltak a bécsi vérengzésre, többen segítséget ajánlottak, és egyöntetűen elítélték a terrorizmust.

Emmanuel Macron francia elnök azt írta a Twitteren, hogy

"mi franciák osztozunk az osztrák nép sokkjában és bánatában. Franciaország után egy újabb barátságos nemzetet támadtak meg"

- tette hozzá a francia elnök utalva párizsi és nizzai merényletekre.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejegyzésében az Európai Unió nevében határozottan elítélte "a gyáva cselekedetet".

Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott, hogy "az iszlamista terror közös ellenségünk, a harc a gyilkosok és felbujtóik ellen közös harcunk".

Donald Trump amerikai elnök utolsó, Michiganben tartott kampányrendezvénye után azt írta mikroblogbejegyzésében, hogy "ezeknek az ártatlan életeket követelő gonosz támadásoknak" megálljt kell parancsolni.

A terrorelhárítási együttműködés megerősítését ajánlotta fel az osztrák államfőhöz és a kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki a történtek miatt. Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy Magyarország teljes mellszélességgel áll Ausztria polgárai mellett, és mindent megtesz, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket, hogy közösen megmentsék Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyet az elmúlt napokban kellett elszenvedni."

Áder János köztársasági elnök Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek írt levelében úgy fogalmazott: "Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket".

XS
SM
MD
LG