Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az osztrák kormány nem vette komolyan a figyelmeztetést


Az osztrák kormány beismerte, nem vette elég komolyan a Szlovákiából nyáron érkezett, a héten Bécsben több embert meggyilkoló fegyveresről kapott figyelmeztetést.

A szlovák rendőrség szerdán közölte, már korábban jelezték osztrák kollégáiknak, hogy “Ausztriából érkezett gyanús személyek” megpróbáltak lövedékeket vásárolni Szlovákiában, de “nem jártak sikerrel”.

Egyikük az a Kujtim Fejzulai volt, aki hétfőn négy embert agyonlőtt, több mint 20 embert pedig megsebesített az osztrák fővárosban elkövetett terrortámadásokban.

“Nyilvánvalóan valami nem működött a kommunikációban” – ismerte el Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdán újságírók előtt, hozzátéve, hogy az ügyben független vizsgálat indul.

Egyedüli elkövető volt

A 20 éves, kettős, osztrák-észak-macedón állampolgár Kujtim Fejzulait a rendőrség agyonlőtte. Egyebek mellett automata fegyvert, pisztolyt és egy machetét is találtak nála.

Eredetileg nem volt egyértelmű, hogy egyetlen fegyveres követte-e el a támadásokat, ám szerdán az osztrák belügyminiszter megerősítette, hogy a férfinek nem voltak társai.

Hősnek tartják a bécsi támadás idején másoknak segítő török férfiakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:52 0:00

Az osztrák rendőrség az üggyel kapcsolatban 14 embert tartóztatott le. Mindannyian 16-28 év közöttiek, bevándorló háttérrel. Két további embert Svájcban vettek őrizetbe.

A támadásért az Iszlám Állam szélsőséges csoport vállalt felelősséget.

Pánik nincs, csak szomorúság

“Ilyenkor azon gondolkozik az ember, hogy ezt nem lehet megállítani, radikalizálódó emberek mindig mindenhol lesznek" – mondta a Szabad Európának a Bécsben élő Ildikó.

Szerinte az a kérdés, hogy a rendőrség hogy tudja időben felderíteni és még azelőtt lekapcsolni őket, mielőtt lőfegyverrel akciózhatnának az utcán.

"Nagyon rendes emberek" - mesélte a helyi vallási vezető a lövöldöző családjáról a Szabad Európa balkáni stábjának. Az elkövető szülőfalujában, az Észak-Macedón Cselopekben sokkolta a helyieket a bécsi terrortámadás híre.

Exkluzív videó a bécsi támadó szülőfalujából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:14 0:00

A BBC, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.

XS
SM
MD
LG