Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria is orosz diplomatákat utasít ki


Ausztria is csatlakozott azon uniós országok sorához, amelyek orosz diplomatákat utasítanak ki. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy négy orosz diplomata kénytelen távozni, mert tevékenységük nem összeegyeztethető diplomáciai státuszukkal.

A többi uniós országtól, például Franciaországtól, Olaszországtól és Németországtól eltérően az osztrák szóvivő nem mondta ki, hogy a lépést Ukrajna orosz inváziója és az ott elkövetett állítólagos orosz atrocitások miatt hozták. A négy orosz diplomatának jövő hét keddig kell elhagynia az országot.

Hétfő óta összesen 206 orosz diplomatát utasítottak ki uniós tagországok, további százat pedig az orosz invázió február 24-i kezdete óta.

A magyar kormány ezzel szemben a budapesti ukrán nagykövetet rendelte be szerdán. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint „itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát”.

A héten történt kiutasítások közvetlen előzménye az orosz erők állítólagos tömeggyilkossága ukrán civilek ellen a Kijevtől északra fekvő Bucsában. Moszkva tagadja a vádakat.

XS
SM
MD
LG