Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria: Kurz hátat fordít a politikának


Sebastian Kurz volt osztrák kancellár bejelenti lemondását minden politikai szerepéről Bécsben 2021. december 2-án
Sebastian Kurz volt osztrák kancellár bejelenti lemondását minden politikai szerepéről Bécsben 2021. december 2-án

Egy korszak vége: a Krone információi szerint Sebastian Kurz volt kancellár (35) hamarosan teljesen kivonul a politika világából. ÖVP-pártelnöki szerepét Karl Nehammer belügyminiszter veheti át.

A fia születése adta meg a végső lökést a döntéshez, magyarázzák a Krone-nak Kurz bizalmasai. Amint meglátta a gyermekét, „kattant benne valami”. Az egykori kancellár és néppárti vezér nem akar már részt venni az osztrák politikában.

Röviddel előtte váratlanul bejelentették, hogy 11.30-kor a bécsi Néppárt Politikai Akadémiáján „Sebastian Kurz szövetségi pártelnök személyes nyilatkozatot” tesz, amelyben a volt kancellár részletesen kommentálta távozásának hátterét.

A gazdasági és korrupciós ügyészség vizsgálatai nem is olyan régen, októberben vezettek kancellárváltáshoz – Alexander Schallenberget azután iktatták be, hogy a zöld koalíciós partner Kurzot alkalmatlannak nyilvánította hivatala ellátására, a többi frakció pedig egy négypárti kormány terveit kezdte el szövögetni.

Nehammer pole-pozícióban az utódlásért

Pletykák szerint Nehammer belügyminiszter lesz a pártvezetésben Kurz utódja. A 49 éves bécsi politikus a feketemunka-ellenes alkalmazotti szövetségben, az ÖAAB-ben (Österreichische Arbeitnehmerinnen- und Arbeitnehmerbund) kezdte politikai pályafutását, amelynek 2016 és 2018 között a főtitkára volt. 2018-tól 2020-ig ugyanezt a tisztséget töltötte be a Néppártban, 2020 januárja óta pedig a türkiz-zöld koalíció belügyminisztere. Menekültkérdésben kifejtett kemény álláspontjával rendszerint támadófelületet nyújtott a koalíciós partnernek, és mindig hűségesnek tartották Kurzhoz.

Székcserék a kormányban – beleértve a kancelláriát is?

A párton belüli 2017-es hatalomátvétellel széles körű felhatalmazást kapó Kurz távozása a kormányban is változásokat hozhat. Felmerült az is, hogy Schallenberget Nehammer váltsa a kancellári székben. Ebben az esetben Schallenberg a második helyre kerülhet, és visszatérhet külügyminiszteri posztjára, Nehammer helyére pedig új belügyminisztert kellene kinevezni.

Karoline Edtstadler Európa-ügyi miniszter neve is szóba került magasabb posztra.

Kurz exkancellár pedig kaphat egy kiemelkedő állásajánlatot a magánszektorban…

Készült a Krone tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG