Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár, megtörték a korrupciós vádak


Sebastian Kurz osztrák kancellár
Sebastian Kurz osztrák kancellár

Szombaton este összeült az osztrák kormány, a találkozó után bejelentette lemondását a kancellár, és utódjaként a külügyminisztert javasolta.

Sebastian Kurz azzal indokolta visszalépését, hogy elejét kívánja venni egy hónapokig tartó felfordulásnak és patthelyzetnek. Ugyanis az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében. A szervezet azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e a Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Sebastian Kurz szombaton megismételte, hogy hamisak az ellene felhozott vádak. Mint mondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, hogy megcáfolhassa a gyanúsításokat. Az ÖVP frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét, és megtartja pártvezetői tisztségét is.

A távozó kancellár szerint a külügyminiszter Alexander Schallenberg rendelkezik azokkal a diplomáciai készségekkel, amelyek szükségesek a pártok közti bizalom helyreállításához.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG