Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria megkezdi a Gazprom kitiltását a gáztárolójából


Egy munkás ellenőrzi az Uniper Bierwang gáztárolójának egyik egységét a bajorországi Kraiburg am Inn közelében, Németországban 2022. június 10-én (képünk illusztráció)
Egy munkás ellenőrzi az Uniper Bierwang gáztárolójának egyik egységét a bajorországi Kraiburg am Inn közelében, Németországban 2022. június 10-én (képünk illusztráció)

Ausztria végrehajtja a „használd vagy elveszíted” mechanizmust, hogy kiszorítsa az orosz Gazpromot a haidachi nagy gáztárolójából, mivel az orosz állami cég régóta nem használja ki a kapacitás rá eső részét – közölte a kormány szerdán.

Ausztria gázellátásának mintegy nyolcvan százalékát Oroszországtól szerzi be, de az ukrajnai háború kitörése óta azzal vádolja Moszkvát, hogy fegyverként használja a gázszállítást, ezért alternatívákat keres. Attól tartva, hogy Oroszország elzárja a gázcsapot, igyekszik feltölteni tárolóit, amelyek jelenleg a kapacitásuk fele alatt vannak.

Mivel a Gazprom nem töltötte fel a Salzburg melletti haidachi tárolóban lévő részét, a konzervatívok vezette kormány májusban közölte az orosz állami céggel, hogy ha nem használja ki ottani kapacitásait, átadják másnak. Az ezt lehetővé tevő jogszabály múlt pénteken lépett hatályba.

„Amennyiben az ügyfelek nem tárolnak gázt, akkor a kapacitást át kell adni másnak. Ez kritikus infrastruktúra. Most, egy ilyen válsághelyzetben szükségünk van rá. Éppen ez történik most a Gazprom és a haidachi tároló esetében” – mondta Leonore Gewessler energiaügyi miniszter egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az E-Control, az osztrák szabályozó hatóság megkezdte a Gazprom kitiltását.

Karl Nehammer kancellár azt mondta, hogy a tárolókapacitást más energiaipari vállalatoknak adják át, és Ausztria is használja majd.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG