Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztriában kötelező lesz az oltás, itthon csaknem 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak


Rendőrök ellenőrzik a vásárlók oltottsági igazolását Bécsben 2021. november 16-án, miután a kormány kormány zárlatot rendelt el a koronavírus ellen teljesen be nem oltott nagyjából kétmillió emberre.
Rendőrök ellenőrzik a vásárlók oltottsági igazolását Bécsben 2021. november 16-án, miután a kormány kormány zárlatot rendelt el a koronavírus ellen teljesen be nem oltott nagyjából kétmillió emberre.

Egyetlen nap alatt 15.957 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A koronavírussal összefüggésbe hozott halálesetek száma, a hivatalos tájékoztatás szerint, napok óta folyamatosan csökken. Ausztriában a törvényhozás alsóháza megszavazta, hogy legyen kötelező a koronavírus elleni oltás a 18 évesnél idősebbeknél.

Az újonnan igazolt esetekkel a járvány kezdete óta összesen 1.401.457 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 beteg, velük a halálos áldozatok száma 40.822 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 167.425, kórházban 2674 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor a közmédiában arról beszélt, hogy az omikron vírusvariáns miatt változtatni kellett több szabályon. Közben a Magyar Közlönyben megjelent, hogyan alakul át a védettségi igazolvány február 15-től. Az omikron gyors lefutásával indokolva a karanténszabályokon is változtatott a kormány: 10-ről 7 napra csökkent a kötelezettség, de ha valaki tünetmentes, negatív teszttel akár öt nap után is szabadulhat.

Ausztriában kötelezővé teszik az oltást

Február elsején lép életbe a törvényhozás alsóháza által elfogadott szabály, amely a 18 éveseknél idősebbekre vonatkozik. A jogszabályt még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, de ez már csak formalitás.

A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. A kötelezettség csak ezt követően válik kikényszeríthetővé. Aki nem tartja be a szabályt, 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújtható.

XS
SM
MD
LG