Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az afgán háborúban naponta öt gyermek halt meg az utóbbi 14 évben


Afgán menekült gyermekek a vályogházuk előtt egy kabuli menekülttáborban 2020. november 23-án
Afgán menekült gyermekek a vályogházuk előtt egy kabuli menekülttáborban 2020. november 23-án

Egy karitatív szervezet új adatai sokkoló képet festenek arról, mekkora árat fizetnek a gyermekek a több évtizede tartó afganisztáni konfliktusért. A Save the Children másokhoz csatlakozva megnövelt pénzügyi támogatást sürget a kedden kezdődött donorkonferencián.

A jótékonysági szervezet külön felhívja a brit kormányt, hogy lépjen fel határozottabban az afganisztáni gyermekek jogaiért. Afganisztán a gyerekek számára a világ egyik legveszélyesebb országa. A Save the Children azt akarja elérni, hogy a brit kormány és szövetségesei vállalják: lakott területen nem használnak robbanófegyvereket.

A jótékonysági szervezet új tanulmánya szerint 2005. és 2019. között legkevesebb 26 025 gyerek halt meg vagy vált nyomorékká a konfliktusban. Ez azt jelenti, hogy aponta átlagban öt gyermek vált a harcok halálos áldozatává vagy súlyos sebesültjévé az elmúlt 14 évben.

A COVID-19 pandémia miatt most még nagyobb szükségük van a gyermekeknek a humanitárius segítségre.

Éhezés és rossz közoktatás

Az ENSZ becslései szerint hétmillió gyermek szorul sürgős segítségre az ázsiai országban, de a szervezet 2020-as adakozási felhívására eddig csak az ehhez szükséges pénz kevesebb, mint fele folyt be.

A Save the Children afganisztáni tanulmányának főbb ténymegállapításai között szerepel, hogy

  • 2017-2019. között több, mint 300 támadás ért iskolákat, ezekben az incidensekben legkevesebb 410 diák és tanár halt meg
  • 3,7 millió jobbára általános iskolás korú afgán gyermek nem jár iskolába
  • a felső tagozatos általános iskolás gyermekek 93% rosszul tud olvasni
  • az iskolából kimaradó gyerekek 60%-a lány
  • Afganisztán 78%-kal kevesebbet költ oktatásra, mint a dél-ázsiai térség átlaga
  • 14 millió afgán – az ország lakosságának közel fele szorul humanitárius segélyre
  • több, mint 7 millió gyereket fenyeget idén az éhezés
  • az ENSZ humanitárius segélyfelhívása a szükséges pénz 42%-t tudta csak összegyűjteni

Chris Nyamandi, a Save the Children afganisztáni programigazgatója megjegyezte:

Képzelje el, hogy folyamatos félelemben él, hogy aznap hal meg a gyermeke egy öngyilkos merényletben vagy légicsapásban. Ez a rideg valóság több tízezer afgán szülő számára.

Hozzátette, hogy a pandémia csak fokozta a gyermekek nyomorát és ennek enyhítésére további segélyekre van szükség. “Mivel minden korábbinál magasabbra ugrottak a humanitárius igények, egyre nehezebb pénzt találni az emberek megsegítésére” - mondta.

Falra festették béke iránti vágyukat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:05 0:00

További jelentős hozzájárulást kérnek a donorországoktól

A kedden induló konferencia mérföldkő a donorkormányok számára, hogy éppen akkor erősítsék meg több millió gyermek támogatását Afganisztánban, amikor minden korábbinál nagyobb szükség van a segítségre - fejtegette.

Kevin Watkins, a Save the Children brit szervezetének vezérigazgatója hozzátette: “A gazdag országok most ülnek le, hogy tárgyaljanak Afganisztán jövőjéről. Közben nem szabad megfeledkeznünk az ott élő gyermekek reményeiről, vágyairól. Megérdemelnek egy olyan jövőt, amelyben nem kell erőszaktól és üldöztetéstől félniük”.

A jótékonysági szervezet vezetője sürgette a brit kormányt: vesse latba nemzetközi befolyását és biztosítsa, hogy hozzáférjenek a létfontosságú orvosi ellátáshoz azok az afgán gyerekek, akik robbanófegyverek miatt egész életükre kiható sebesülést szenvedtek el.

Felhívjuk Nagy-Britanniát, támogasson egy politikai nyilatkozatot a robbanófegyverek lakott területen való alkalmazásának leállításáról. Biztosítsa azt is, hogy szövetségeseink is követik a példánkat” - mondta.

A Save the Children sürgeti a donorállamokat, hogy növeljék az afganisztáni közoktatásra, főleg a lányok oktatására, valamint a fogyatékkal élők és más kiszolgáltatott csoportok támogatására adott hozzájárulást.

Emellett növeljék a gyermekek - köztük sok, a konfliktus miatt életminőséget befolyásoló sérüléssel együtt élő gyermek - egészségügyi ellátásának finanszírozását. Felhívják az érintett országokat, hogy működjenek együtt az afgán kormánnyal és biztosítanak forrásokat a gyerekek védelméről szóló törvények országos végrehajtására.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG