Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai elnök bocsánatot kért ukrán kollégájától a fegyverszállítások csúszása miatt


Amerikai–ukrán elnöki találkozó Párizsban 2024. június 7-én
Amerikai–ukrán elnöki találkozó Párizsban 2024. június 7-én

Joe Biden a nyilvánosság előtt most először kért elnézést Volodimir Zelenszkijtől, amiért hónapokra elakadt az amerikai kongresszusban az újabb ukrajnai katonai segítségnyújtási csomag, így az orosz megszálló hadsereg bizonyos sikereket érhetett el a harctéren.

Az amerikai és az ukrán elnök Párizsban találkozott pénteken, a második világháborúban végrehajtott normandiai partraszállás nyolcvanadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést követően.

„Bocsánatot kérek azokért a hetekért, amikor nem tudtuk, hogy mi lesz a finanszírozással” – jelentette ki Biden arra a mintegy hat hónapra utalva, amíg a republikánusok feltartották a törvényhozásban a 61 milliárd dolláros támogatási csomag jóváhagyását.

Majd hangsúlyozta, hogy ennek ellenére az amerikai nép hosszú távon kitart Ukrajna mellett. „Még mindig benne vagyunk. Teljesen” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Biden–Zelenszkij-csúcstalálkozó Párizsban; az ukrán fél kemény nyárra készül

Zelenszkij köszönetet mondott az amerikai törvényhozóknak, amiért végül megszavazták a támogatást, ami szavai szerint lehetővé tette, hogy hazája az utóbbi hetekben megakassza az orosz előrenyomulást.

„Rendkívül fontos, hogy ebben az egységben az Egyesült Államok és minden amerikai kitartson Ukrajna mellett, mint ahogy a második világháborúban történt, ahogy az Egyesült Államok segített az emberi életek megmentésében, Európa megmentésében” – mondta.

„Számítunk a további támogatásukra, arra, hogy vállt vállnak vetve kiállnak mellettünk” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: A képviselőház jóváhagyta a sokáig késleltetett, 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot Ukrajnának

A bocsánatkérés emlékeztetőként szolgált arra vonatkozólag is, hogy az amerikai elnök Ukrajna hosszú távú támogatásáról szóló nyilatkozatai ellenére a Republikánus Párt ellenszegülése és az egyre erősödő izolacionista érzületek nyomán ez a politika meglehetősen törékeny, különösen, ha Donald Trump nyeri ősszel a választást.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG