Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A képviselőház jóváhagyta a sokáig késleltetett, 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot Ukrajnának


Ukrajna támogatói amerikai és ukrán zászlókat lengetnek a Capitolium előtt, miután a Ház április 20-án jóváhagyta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt külföldi segélycsomagokat.
Ukrajna támogatói amerikai és ukrán zászlókat lengetnek a Capitolium előtt, miután a Ház április 20-án jóváhagyta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt külföldi segélycsomagokat.

Az Egyesült Államok képviselőháza április 20-án megszavazta az Ukrajnának szóló, sokat késleltetett segélycsomagot, amely létfontosságú mentőövet jelenthet a háborúban álló országnak a túléléshez az orosz agresszióval szemben.

Kijev 60,84 milliárd dollárnyi, égetően fontos segélyhez juthat, miután a demokraták és a republikánusok az előbbiek több hónapos ellenállása után megszavazták, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz invázióval szemben.

A törvényjavaslatot 311 igen szavazattal fogadták el 112 nem ellenében. A republikánusok közül 101-en voksoltak igennel, 112-en pedig nemmel. Három demokrata nem szavazott.

A jogszabály most a szenátushoz kerül, várható jóváhagyása után pedig Joe Biden elnökhöz aláírásra.

A támogatás egy 95,3 milliárd dolláros segélycsomag része, amelyet Ukrajnának, Izraelnek és az Egyesült Államok más szövetségeseinek szánnak, köztük Tajvannak a lehetséges kínai fenyegetésekkel szemben. A képviselőház április 20-án a teljes csomagot jóváhagyta.

Biden most a szenátusnál sürgeti, hogy mihamarabb az asztalára kerüljön aláírásra az erről szóló jogszabály.

Azt mondta, a segélycsomagok „létfontosságú támogatást nyújtanak Izraelnek és Ukrajnának; égetően szükséges humanitárius segélyhez juttatják Gázát, Szudánt, Haitit és másokat (…) valamint erősítik a biztonságot és a stabilitást az indo-csendes-óceáni térségben”.

Ehhez kapcsolódóan: Blinken és Cameron együtt sürgeti a kongresszusnál az Ukrajnának szánt segély jóváhagyását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a szavazás eredményét, azt mondta, „ezer és ezer életet ment meg”.

„Reméljük, hogy a szenátus támogatja a javaslatokat, és megküldi Biden elnöknek. Köszönjük, Amerika!”

„A demokrácia és a szabadság mindig globális jelentőséggel bír, soha nem fog kudarcot vallani, amíg Amerika segít megvédeni” – írta a közösségi médiában.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén üdvözölte a szavazást: azt mondta róla, hogy „egyértelmű üzenet a Kremlnek: akik hisznek a szabadságban és az ENSZ alapokmányában, továbbra is támogatják Ukrajnát és népét”.

A Kreml támadta a lépést, mondván: a törvényjavaslat elfogadása „tovább gazdagítja” az Egyesült Államokat, Ukrajnát pedig „még inkább tönkreteszi”, és még több ukrán halálához vezet „a kijevi rezsim miatt”.

A Politico két meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be a szavazás előtt, hogy a Pentagon az Ukrajnának szánt sürgős fegyverszállítások – így a tüzérségi lövedékek és a légvédelmi eszközök – gyors jóváhagyására készül, hogy elfogadása esetén mielőbb útnak indíthassa a segélyt.

A jelentésben idéztek egy tisztviselőt, aki azt mondta: a védelmi minisztérium azon dolgozik, hogy összeállítson egy olyan amerikai katonai felszereléscsomagot, amely „gyorsan át tud jutni a bürokratikus folyamaton, amint a jogszabályt elfogadják, és az elnök aláírja”.

„Putyin Trumpra vár” – az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója sötéten látja Ukrajna jövőjét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:37 0:00

Kijeven az elmúlt hónapokban egyre nőtt az orosz nyomás.

Keleten Ukrajna fogyatkozó tüzérségi lőszerkészletei és növekvő emberveszteségei elsöprő előnyhöz juttatták a jobban felfegyverzett és nagyobb létszámú orosz hadsereget.

Az ukrán városokban a heves orosz rakéta- és dróncsapások sok emberéletet követeltek és hatalmas károkat okoztak a több mint két éve tartó háborúban amúgy is megtépázott energetikai infrastruktúrában.

Zelenszkij és kormánya hónapok óta kéri Kijev nyugati szövetségeseit, hogy növeljék a modern légvédelmi rendszerek, fegyverek és tüzérségi lőszer utánpótlását katonai segélyszállítmányként mind az Egyesült Államokból – amely messze Ukrajna legnagyobb katonai adományozója –, mind pedig Európából, ahonnét az egyes országok egyre kevesebb segélyt küldenek.

Az Ukrajnának nyújtandó amerikai segélyből 23,2 milliárd dollár az amerikai fegyverek és a katonai létesítmények készleteinek feltöltését szolgálná, 11,3 milliárd pedig a jelenlegi amerikai katonai műveleteket a térségben, ahol a Pentagon ukrán katonákat képez ki, és az egész kontinensen fenntartja a jelenlétét, beleértve a kelet-európai szövetségeseket is.

A szenátusban elfogadott javaslathoz hasonlóan ez is tartalmaz 13,8 milliárd dollárt fejlett fegyverrendszerek vásárlására, de ebben van egy olyan rendelkezés is, amely több mint kilencmilliárd dolláros gazdasági segítségnyújtásról szól Ukrajnának úgynevezett elengedhető kölcsönök formájában.

A Fehér Ház hatásköre lenne meghatározni a Kijevnek nyújtott kölcsön feltételeit, és felhatalmazást kapna a hitel elengedésére, vagyis törlésére is.

Ehhez kapcsolódóan: Pénz kell az ukrán gazdaságnak a túléléshez – de jön-e a segély?

A csomag olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik Washington számára, hogy Ukrajna újjáépítéséhez felszabadítsa a befagyasztott orosz jegybanki eszközöket, emellett 26 millió dollárt különít el az Ukrajnának nyújtott segélyek „további felügyeletének és elszámoltathatóságának” biztosítására.

A valószínűnek tűnő jóváhagyással 170 milliárd dollárra nőne az az összeg, amelyet Washington eddig Ukrajna megsegítésére költött.

A javaslat 26,38 milliárd dollárt biztosít Izrael támogatására, és több mint kilencmilliárd dollárt humanitárius segélyként Gázának, ahol palesztinok milliói éheznek.

A Gázának nyújtott humanitárius segély, amelyet egyes konzervatív republikánusok rossz szemmel néztek, végül bekerült a törvényjavaslatba, miután Mike Johnson republikánus házelnök a demokraták kulcsfontosságú támogatásának elvesztését kockáztatta volna az elvetésével. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy „az izraeli segélycsomag elsöprő kétpárti támogatása az erős kapcsolatok és a stratégiai partnerség bizonyítéka Izrael és az Egyesült Államok között, és erős üzenet az ellenségeinknek”.

Az indo-csendes-óceáni segély, amely Kína befolyását igyekszik ellensúlyozni a térségben, mintegy nyolcmilliárd dollárt tesz ki. Ebből kétmilliárd dollár a külföldi katonai finanszírozás Tajvannak és más kulcsfontosságú szövetségeseknek.

A csomag része egy olyan jogszabály is, amely legfeljebb egy évet ad a ByteDance-nek, a TikTok videóalkalmazás kínai tulajdonosának egyesült államokbeli érdekeltségei eladására – máskülönben az applikációt betilthatják az Egyesült Államokban.

Készült a Reuters és az AP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG