Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkijjel találkozik az amerikai képviselőház elnöke


Mike Johnson
Mike Johnson

Mike Johnson, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke szerdán találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a washingtoni NATO-csúcson – derült ki Johnson programjából. Az ukrán elnök hétfőn Varsóban tárgyal.

Miért fontos ez?

Az e heti washingtoni csúcstalálkozó középpontjában várhatóan Ukrajna támogatása áll. Sokan aggódnak az amerikai segítség jövője miatt abban az esetben, ha Donald Trump nyerné a november 5-i elnökválasztást.

Johnson állt áprilisban annak a 95 milliárd dolláros kétpárti segélycsomagnak az élén, amelyet Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatására állítottak össze, és amelyet Trump volt elnök szövetségesei elleneztek a kongresszusban.

Kontextus

Trump republikánus elnökjelölt jelezte: megválasztása esetén haladéktalanul megnyirbálja a Kijevnek nyújtott segélyeket.

Míg Trump áprilisban nem volt hajlandó lobbizni a segélycsomag elfogadása ellen, februárban nagy feltűnést keltett, amikor azt indítványozta, hogy az Egyesült Államok ne védje meg azokat a NATO-országokat, amelyek nem tesznek eleget hozzájárulási kötelezettségüknek a saját védelmükhöz.

A Reuters múlt hónapban arról számolt be, hogy Trump két kulcsfontosságú tanácsadója tervet mutatott be Oroszország ukrajnai háborújának befejezésére arra az esetre, ha megnyeri a november 5-i elnökválasztást. Ez magában foglalja azt is, hogy Ukrajnával közölnék: csak akkor kap több amerikai fegyvert, ha béketárgyalásokba kezd.

Oroszország Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háborúja tízezreket ölt vagy sebesített meg, városokat rombolt le. Az Egyesült Államok 2022 óta több mint ötvenmilliárd dollár értékű katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

Ehhez kapcsolódóan: Gyermekkórházat is találat ért Kijevben, Ukrajna-szerte sokan meghaltak az összehangolt orosz légitámadásokban

Zelenszkij Varsóban tárgyal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 8-án Varsóban találkozik Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel.

A két vezető azt tervezi, hogy a NATO washingtoni csúcstalálkozója előtt aláírják a biztonsági együttműködésről szóló megállapodást.

Zelenszkij és Tusk tárgyal az Ukrajna helyreállításában való lengyel részvételről, a kereskedelem fejlesztéséről és a humanitárius együttműködésről is.

Lengyelország, az EU és a NATO tagja, Ukrajna egyik legelkötelezettebb politikai és katonai támogatója, a nyugati katonai segítségnyújtás központjaként is fontos szerepet játszik. A háború kezdete óta közel egymillió ukrán menekült érkezett Lengyelországba.

Közben az ukrán légierőnél az egész országban készültséget rendeltek el az orosz légitámadások veszélye miatt. A légvédelem hétfő délelőtt Kijev elleni orosz rakétatámadások elhárításával volt elfoglalva.

„Putyin Trumpra vár” – az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója sötéten látja Ukrajna jövőjét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:37 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG