Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai képviselőház külön-külön szavazhat az ukrajnai, az izraeli és a tajvani támogatásról


Volodimir Zelenszkij és Mike Johnson Washingtonban 2023. december 12-én
Volodimir Zelenszkij és Mike Johnson Washingtonban 2023. december 12-én

Mintegy két hónap késlekedés után, úgy tűnik, a kongresszusi alsóház republikánus elnöke lépni kíván az ügyben. Elemeire bontanák szét a 95 milliárd dolláros csomagot, és külön-külön szavaznának róluk a tervek szerint.

Mike Johnson arról számolt be hétfőn, hogy még a héten szavazásra bocsátja a szenátus által korábban, már februárban elfogadott segélycsomagot.

A képviselőházi elnök bejelentése vízválasztó lehet az ukrajnai támogatási csomag ügyében, amelynek jóváhagyását számos republikánus párttársa élesen ellenzi, ezért a folyamat már több mint két hónapja teljesen elakadt.

Ehhez kapcsolódóan: Washington akkor is segíti Kijevet, ha az erről szóló tervezet nem tud átjutni a kongresszuson

Ugyanakkor a döntés, hogy a politikai megosztottság áthidalása céljából négy külön voksolást tartanak, megnyithatja az utat az eredeti tervezet jelentős módosítása előtt.

Ennek megfelelően nem tudni egyelőre, hogy az alsóházban megszavazott csomag mennyiben hasonlít majd a felsőházi jóváhagyást már megkapó verzióhoz. Ha nagy lesz az eltérés, az tovább bonyolíthatja az Ukrajnának szánt védelmi támogatás ügyét.

„Hagyni fogjuk, hogy a képviselőház kidolgozza az akaratát” – mondta Johnson.

Az utóbbi hónapok késlekedése közben az ukrajnai és az izraeli konfliktus egyaránt súlyosbodott. Kijev az utóbbi napokban ismét arra figyelmeztetett, hogy fegyverszállítmányok híján nem tud megfelelően védekezni az egyre intenzívebb orosz légicsapásokkal szemben, Jeruzsálem pedig bejelentette, hogy az előző hétvégi támadást követően válaszcsapásra készül Irán ellen.

„Vannak olyan sürgető események világszerte, amelyeket rendkívül szorosan figyelemmel követünk. Tisztában vagyunk vele, hogy rajtunk van a világ szeme, hogy miként reagálunk” – emelte ki az Egyesült Államok kongresszusának képviselőházi vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: Az amerikai segítségnyújtás akadozása máris hatással van az ukrajnai helyzetre

Joe Biden amerikai elnök, aki Petr Fiala cseh kormányfőt fogadta a Fehér Házban, a támogatási csomag haladéktalan elfogadására szólította fel a törvényhozást.

A képviselőházi demokrata párti képviselők nyitottak lehetnek a külön szavaztatásra, sőt akár bizonyos republikánus igényekre is, például hogy az Ukrajnának szánt gazdasági támogatás egy részét kölcsönök formájában ítéljék oda.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Nem ismert még Donald Trump republikánus elnökjelölt álláspontja sem, ami szintén jelentős hatással lehet a folyamat előrehaladására.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG